Dieta śródziemnomorska pomaga zmniejszyć ryzyko udaru.
Nie ma sensu rezygnować z tluszczów, jeśli chce się stracić na wadze. Unikanie tłuszczu nie tylko nie przyspieszy procesu odchudzania, ale i zaszkodzi zdrowiu.
Od dawna mówi się o tym, że nadmiar soli oznacza poważne zagrożenie dla zdrowia, może bowiem prowadzić do nadciśnienia i związanych z nim chorób serca. W efekcie coraz więcej ludzi zwraca uwagę na ilość soli w diecie, ale niektórzy przesadzają także w jej ograniczaniu, tymczasem niedobór tego składnika także jest szkodliwy.
W ramach ogólnego trendu odchodzenia od tłuszczów pochodzenia zwierzęcego masło nie zdołało znaleźć się w szeroko polecanej zdrowej diecie. Okazuje sie jednak, że nie trzeba zupełnie rezygnować z tego produktu.
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza na wystawę „Górnictwo w Tatrach Polskich”, która prezentuje historię eksploatacji kruszców, rud metali, surowców skalnych oraz poszukiwań pierwiastków promieniotwórczych w polskiej części Tatr.
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza na XIV Święto Soli 12 czerwca 2016 r. w godz. 10.00-18.00 do Zamku Żupnego. Tematem przewodnim tegorocznej imprezy jest „Sól w medycynie i kosmetyce”. Wstęp wolny na imprezę oraz do Zamku Żupnego.
Lekarze mówią, że duża ilość soli w diecie często skutkuje nadciśnieniem, które prowadzi do chorób serca. Nowe badanie wykazało jednak, że zbyt niska dawka soli też jest groźna dla serca.
Właśnie obchodziliśmy Światowy Dzień Nadciśnienia, problemu niebezpiecznego i coraz bardziej rozpowszechniającego się na całym świecie. Okazuje się, że dieta może pomóc w osłabieniu zbyt wysokiego poziomu ciśnienia tętniczego.
Żółty ser to jeden z najpopularniejszych składników naszej diety. Chętnie przygotowujemy z nim kanapki, rozmaite przekąski, dania obiadowe. Jest niezastąpiony na pizzy i w fondue.
Czy wiesz, że 100 g groszku konserwowego, który dodajemy do sałatki jarzynowej ma 90 razy więcej soli niż 100 g groszku świeżego? Czy wiesz, że 100 g wędliny, która będzie gościła na wielkanocnym stole zawiera 21 razy więcej soli niż 100 g świeżego mięsa, które wystarczyłoby oprószyć ziołami i upiec? Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak bardzo możemy sobie zaszkodzić?
Zatrzymywanie wody w organizmie skutkuje kiepskim samopoczuciem i pewnymi defektami estetycznymi. Nierzadko sygnałem tego zjawiska jest np. opuchnięta twarz i ręce. Warto więc wiedzieć, w jaki sposób pozbyć się tej dolegliwości.
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza do zobaczenia tegorocznych pisanek z soli. Na wystawie „Najpiękniejsza pisanka z soli” w Zamku Żupnym w Wieliczce, w okresie od 22 do 31 marca 2016 roku bedzie można obejrzeć pisanki wykonane przez dzieci i młodzież szkolną.
Spryt. To coś, co ułatwia życie i niezaprzeczalnie ratuje nas w trudnych sytuacjach. Ta cecha jest też nieoceniona w kuchni. Znajomość pewnych sprawdzonych trików kulinarnych pomaga zaoszczędzić czas, pieniądze i nerwy. Przedstawiamy sprytne sposoby, dzięki którym z łatwością poradzicie sobie w kuchni.
Jeśli producenci zmniejszą ilość cukru w napojach, może znacznie obniżyć częstość występowania nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2.
Jim Carrey odwiedził kopalnię soli w Wieliczce. Gwiazdor przebywa obecnie w Krakowie, gdzie kręci thriller "True Crimes". W wolnym czasie, w miniony piątek, postanowił nieco pozwiedzać i trafił do Wieliczki. Amerykanin był zachwycony słynną kopalnią soli.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu