Jeżeli chcesz schudnąć, wcześniej zaplanuj, co zjesz po treningu. W innym wypadku po wysiłku fizycznym z większym prawdopodobieństwem zaserwujesz sobie coś wysokokalorycznego, co może zniweczyć twoje wysiłki utraty na wadze.
Tętno spoczynkowe wynoszące 75 uderzeń na minutę w wieku średnim wiąże się z dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, przynajmniej wśród mężczyzn.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Gdy ludzie doświadczają mniej stresu, rzadziej sięgają po niezdrowe jedzenie, takie jak fast food.
Pandemia sprawiła, że musieliśmy zrezygnować z przyjemności jedzenia „na mieście", co dla branży gastronomicznej jest fatalną wiadomością, ale może mieć też pewne pozytywne skutki - okazuje się, że domowe jedzenie sprzyja zdrowiu, a częste spożywanie posiłków poza domem jest związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Za tzw. efekt jo-jo, czyli odzyskiwanie dawnej wagi po okresie chudnięcia, odpowiadają określone hormony.
Niskie temperatury otoczenia sprzyjają zwiększeniu poziomu witaminy A. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" brązową tkankę, która stymuluje spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła. Taka przemiana zwiększa też zużycie energii i dlatego może pomóc w walce z otyłością.
Norwescy badacze sprawdzili, w jaki sposób nadwaga (BMI powyżej 25) i otyłość (BMI powyżej 30) zwiększają ryzyko różnych typów raka.
Wyższy poziom tłuszczu trzewnego (zgromadzonego wokół talii) są związane z niższą ilością witaminy D u osób otyłych.
Dieta o dużej zawartości białka może być dobrym sposobem na zachowanie zdrowej masy ciała.
Okazuje sie, że słodycze kupujemy bezwiednie. Nawet kiedy wcale tego nie planujemy, jakimś trafem w końcu i tak znajdują drogę do naszego koszyka... to z kolei sprawia, że nasza dieta jest mniej odżywcza i sprzyja problemom z wagą.
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Wysiłki zmierzające do pozbycia się nadmiaru kilogramów są skuteczniejsze u osób po zawale serca, jeśli ich współmałżonkowie lub partnerzy włączają się w stosowanie odpowiedniej diety i zmiane innych elementów stylu życia.
W nowych testach sprawdzono, jak organizm radził sobie, gdy ludzie kontynuowali jedzenie pizzy także po tym, jak czuli się najedzeni. Okazało się, że nasz metabolizm jest zaskakująco dobry w radzeniu sobie z nadmiernym ‘dogadzaniem sobie'.
Hałas związany z transportem to jeden z głównych problemów w Europie, gdzie ponad 100 milionów ludzi żyje na obszarach o hałasie drogowym przekraczającym 55 dB, czyli takim, który już zagraża zdrowiu. Teraz odkryto, że ekspozycja na hałas ma związek z nadmierną wagą.