Dziś obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy, choroby uznanej przez środowisko medyczne za jedno z najniebezpieczniejszych schorzeń cywilizacyjnych.
Zaczyna się sezon na truskawki. Walory smakowe i aromatyczne nie są jedynymi ich zaletami. Warto wiedzieć, że lat lubiane przez przez wielu owoce mają także liczne właściwości zdrowotne, a na dodatek można je jeść także na diecie.
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
Naukowcy z Instytutu Maxa Plancka udowodnili to, co większość wiedziała od dawna - sam wygląd jedzenia może pobudzić apetyt.
Z okazji obchodów Światowego Dnia Walki z Cukrzycą międzynarodowe,firmy farmaceutyczne należące do Amerykańskiego Stowarzyszenia Innowacyjnych Firm Farmaceutycznych (PhRMA) ogłosiły raport zawierający imponującą listę ponad 200 nowych leków przeznaczonych do leczenia tej choroby i związanych z nią dolegliwości, nad którymi obecnie pracują. Leki wymienione w raporcie znajdują się w końcowym etapie rozwoju, czyli w fazie badań klinicznych lub oczekiwania na ocenę amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA).
Dokładnie rzecz ujmując, warzywo rośnie na polach, ale niezmiennym pozostaje fakt, że stanowi prawdziwie jesienny skarb i jest chętnie uprawiane w naszym kraju. Znawcy podkreślają, że dynia ma rozmaite zastosowania i jest bogata w składniki odżywcze.
Niedawno opracowana i wdrożona forma insuliny (lek przyjmowany wziewnie) jest polecana nie tylko pacjentom z cukrzycą, może bowiem przydać korzyści także osobom z chorobą Alzheimera.
Osoby, które regularnie jedzą czekoladę, muszą uważać na utrzymanie odpowiedniej wagi i szczególnie dbać o zęby, ale dobrą wiadomością jest ta, że obniżają dzięki temu ryzyko chorób serca.
Polskie lato bywa bardzo gorące, a to może powodować problemy dla osób z cukrzycą, szczególnie, jeśli powietrze jest jednocześnie gorące i wilgotne. Gdy pogoda jest upalna, osoby chore na cukrzycę muszą zachować szczególną ostrożność.
Osoby dojrzałe i starsze należą do grupy wysokiego ryzyka doświadczenia toksyczności leków, ale młodsi również mogą doznać tu licznych objawów. Toksyczność leków jest poważnym problemem już dla ludzi w piątej i szóstej dekadzie życia - mówi Mukaila A. Raji, szef geriatrii na University of Texas Medical Branch w Galveston.
Do listy produktów przyjaznych dla serca można dodać migdały - rekomendują uczeni.
Regularne, długie spacery są lepszym rozwiązaniem dla pacjentów chorych na serce niż krótsze i intensywniejsze ćwiczenia, wynika z najnowszych badań.
Naukowcy odkryli, że starsi ludzie, którzy mają skłonność do ucinania sobie wielu drzemek, są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu II. Badania, które zostało przeprowadzone w Chinach, wykazały również, że długie spanie powoduje zaburzenia stężenia glukozy.
Stres zwiększa ryzyko problemów mentalnych u starszych osób z cukrzycą, wynika z badań.
Z punktu widzenia zdrowotnego nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym. Może prowadzić do licznych chorób, tym łatwiej, że bywa, iż nasz organizm uzależnia się od cukru.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni