Włoskie badania odkryły mechanizm odpowiadający za to, że nadmiar szkodliwego tłuszczu, takiego jak olej palmowy, może powodować cukrzycę w wyniku zniszczenia komórek beta trzustki, które produkują insulinę.
U kobiet po menopauzie niezdrowy poziom insuliny może pomóc przewidzieć ryzyko raka piersi skuteczniej niż nadwaga.
Ludzie, którzy zaczynają chorować na cukrzycę typu 2 w średnim wieku, mogą być bardziej narażeni na problemy poznawcze w ciągu najbliższych dwóch dekad życia w porównaniu z osobami wolnymi od tej choroby.
Wypijanie trzech-czterech filiżanek kawy dziennie może osłabić ryzyko rozwoju cukrzycy nawet o 25 procent.
Otyłość i cukrzyca typu 2 są ze sobą powiązane. Okazuje się, że mogą być skutecznie leczone przy udziale tzw. brązowego tłuszczu.
Jak wynika z badań na myszach, ekspozycja na dym papierosowy sprzyja przybieraniu na wadze.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, myszy karmione dietą o wysokiej zawartości tłuszczu zyskał około 18 procent mniej na wadze, gdy podawano im do picia sok grejpfrutowy w porównaniu do zwierząt pijących wodę.
Nadwaga lub otyłość nie są jedynymi czynnikami, które prowadzą do cukrzycy typu 2, wynika z badań.
W przypadku starszych osób chorujących na cukrzycę uciążliwości wynikające z przyjmowania określonych leków mogą być silniejsze niż korzyści związane z ich zażywaniem.
Jedzenie jedynie dwóch dużych posiłków dziennie (śniadania i obiadu) może pomóc w zmaganiu się z cukrzycą typu 2 skuteczniej niż standardowo zalecanych sześć mniejszych posiłków.
Rola układu immunologicznego jest trudna do przecenienia - codziennie broni nas przed milionami różnych bakterii, wirusów i innych niebezpiecznych dla organizmu drobnoustrojów. Aby jednak dobrze funkcjonować, potrzebuje określonych składników odżywczych: te znajdziesz w powszechnie dostępnych produktach, które warto mieć w kuchni.
Trwają badania nad efektywnością sztucznej trzustki, której wszczepienie się do organizmu może być bardzo pomocne w leczeniu cukrzycy.
Dieta zawierająca substancje znajdujące się w czekoladzie, winie, herbacie i jagodach może pomóc chronić przed cukrzycą i innymi chorobami.
Dieta śródziemnomorska jest powszechnie rekomendowana jako jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania się. Wykazano już m. in., że chroni przed chorobami serca i oddala objawy demencji. To nie wszystko, okazuje się, że może także pomoc zapobiec cukrzycy.
Dobra jakość snu jest nie tylko kluczowa dla dobrego nastroju i poziomu energii, umożliwia odpoczynek i pomaga walczyć z chorobami. Okazuje się, że ilość i jakość snu może stanowić czynnik oszacowania ryzyka cukrzycy w późniejszych latach.