12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady - niekwestionowanej królowej słodyczy, pokusy, której nie mogą się oprzeć nawet najwytrwalsi w swoich dietetycznych postanowieniach. Pysznie intensywna, rozpływająca się w ustach, niebiańska, gorąca, z mlekiem, w tabliczkach, nadziewana...
Oto nowa funkcja czekolady - oprócz poprawy nastroju i wspomagania walki m. in. z rakiem piersi - może być polecana jako lek na kaszel...
Z badań wynika, że spożywanie czekolady co najmniej raz w tygodniu może zmniejszyć u kobiet ryzyko chorób serca i inne zdrowotne problemy związane z sercem w późniejszym życiu.
SPA to skrót od łacińskiego Sanus per aquam - zdrowie przez wodę. Nie wiadomo kto pierwszy wymyślił wodne terapie. W Europie pierwsi byli Grecy, ale to Rzymianie wraz z podbojem starego kontynentu rozpropagowali ideę korzystania z wodnych dobrodziejstw i przyjemności.
Poprawa stanu zdrowia jest na wyciagnięciu ręki, a dokładniej powinna być za drzwiami kuchennej szafki, bądź lodówki. W czym rzecz? Chodzi o super jedzenie, tj. najbardziej odżywcze pożywienie, którego zakup nie wymaga super wysiłku. Oto 10 produktów, które medyczny świat uznał za najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Gdyby nie Szwajcarzy, Hiszpanie, Aztekowie, Majowie i Olmekowie, nie byłoby ani kakao, ani czekoladowych zajęcy na Wielkanoc. Gdyby nie oni, wiele z nas, kobiet, nie szusowałoby po supermarketach jak w slalomie, starając się ominąć te wszystkie czekoladowe pyszności. Od 3 tysięcy lat - bo wówczas hodowano już w Zatoce Meksykańskiej kakaowce - jesteśmy rozpieszczani coraz to nowymi czekoladowymi przysmakami. A zaczęło się niewinnie od indiańskiego napoju z ziaren kakaowca, rozpowszechnionego przez Majów. W XV-tym wieku Hiszpanie sprowadzili kakao do Europy, a cztery wieki później Szwajcarzy stworzyli pierwszą tabliczkę czekolady.
Kolejne dobre wieści dla smakoszy. Jedzenie małej ilości wysokiej jakości gorzkiej czekolady jeden do trzech razy w miesiącu może pomóc powstrzymać niewydolność serca u kobiet, wynika z nowych badań.
Ile czekolady w czekoladzie? Z czego może zrobione być wino? 13,3 proc. wyrobów czekoladowych oraz 6,2 proc. wyrobów winiarskich wzbudziło zastrzeżenia Inspekcji Handlowej w trakcie kontroli prowadzonych na zlecenie UOKiK.
Kolejne dobre informacje dla smakoszy czekolady. Naukowcy odkryli, że ten ceniony smakołyk może być polecanym osobom chorującym na marskość wątroby.
Nowy przegląd badań na temat powiązań pomiędzy czekoladą i chorobami wykazało, że jedzenie słodyczy z zawartością kakao wydaje się być związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu.
Wybór ryżu brązowego zamiast białego może zapobiec związanej z wiekiem utracie pamięci, wynika z nowych badań przeprowadzonych w Centre for Learning and Memory w Pekinie. Zresztą, to tylko jedna z „dietetycznych sztuczek", dzięki której także w dojrzałym wieku będziemy mogli się cieszyć doskonała pamięcią.
O prozdrowotnych właściwościach ciemnej czekolady napisano już wiele - pomaga pokonać zmęczenie, chroni skórę przed negatywnym wpływem promieniowania UV, dzięki zawartości antyoksydantów zmniejsza ryzyko licznych chorób, łagodzi objawy depresji. Nowe badania naukowców mogą jej jednak przydać miano leku na stres.
Czasami naukowcy mówią to, co chcemy usłyszeć. Ostatnie informacje z laboratoriów są naprawdę krzepiące dla licznych fanów ciemnej czekolady. Przysmak ten bowiem pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem UV.
Nadeszła jesień. Po letnim czasie odpoczynku powrót do szarej rzeczywistości jest dla wszystkich trudnym zadaniem. Aby wprawić się w lepszy nastrój zjedzmy czekoladę!
Czekolada - źródło energii i najpopularniejsze lekarstwo na melancholię. Zwiększając poziom serotoniny i endorfin w mózgu, poprawia nastrój, wzmacnia psychikę, a także podnosi odporność i chroni układ krążenia. Ponadto zawarte w czekoladzie antyoksydanty spowalniają proces starzenia. Obok wszystkich niekwestionowanych zalet czekolada ma jednak jedną wadę: kaloryczność. Jak więc bezkarnie korzystać z jej dobrodziejstw? Jest na to słodki sposób. By połączyć pielęgnację ciała z zaspokojeniem innych zmysłów można wybrać się na masaż... czekoladą.