Jedzenie ciemnej czekolady może pozytywnie wpływać na nastrój i łagodzić objawy depresyjne, mówią brytyjscy uczeni.
Od jakiegoś czasu dietetycy doskonale wiedzą, że niektóre produkty spożywcze uzależniają i ostrzegają przed nimi konsumentów. Część artykułów dostępnych na półkach sklepowych wykazuje wręcz cechy charakterystyczne narkotyków i innych używek. bez których osoby uzależnione nie mogą się obejść. Oto kilka tych, które mogą doprowadzić do prawdziwego nałogu.
Uczeni z Loughborough University uważają, że określony sposób etykietowania żywności, który obejmuje informacje o ćwiczeniach potrzebnych na spalenie kalorii z danego produktu, mogłoby pomóc w walce z otyłością.
Kiedy jesteśmy zmęczeni, często sięgamy po coś słodkiego, co szybko przydaje nam energii, ale efekt ten jest krótkotrwały. Są na to lepsze rozwiązania.
Wymienione w tytule produkty, a także wiele innych zawierających flawonoidy (rodzaj przeciwutleniaczy) pozwala istotnie wydłużyć życie.
Osoby jedzące ciemną czekoladę rzadziej doświadczają objawów depresyjnych, wynika z badań. Uczeni zastanawiają się, czy sięganie po ten przysmak daje ochronne skutki przed depresją.
Zawarte w winie, ciemnej czekoladzie, czy herbacie flawonoidy to silne związki przeciwutleniające, które pomagają w pracy mózgu, powstrzymując jego starzenie się.
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
W naszym klimacie nietrudno o niedobory witaminy D, a odpowiada ona za wiele ważnych procesów w organizmie. W nowych badaniach odkryto, że odpowiednia ilość magnezu sprzyja optymalizowaniu jej ilości.
Od jakiegoś czasu ćwiczysz, stosujesz zdrową dietę, a skutków w postaci zmniejszenia wagi nie widać? Być może sam/a sabotujesz swoje wysiłki, wcale o tym nie wiedząc. Oto, w jaki sposób nieświadomie możesz zaburzać proces odchudzania.
Każdy doświadcza zaparć od czasu do czasu, najczęściej jednak zmagają się z nimi dzieci w wieku poniżej 5 lat oraz osoby po 65 roku życia. Częściej też doznają ich kobiety niż mężczyźni. Sprawdź, jakie jedzenie sprawia, że „dopada cię" ta przykra dolegliwość.
Wiele psów to prawdziwe łakomczuchy, nieodstępujące od człowieka podczas jego posiłku. Jednak nawet gdy twój ulubieniec bardzo usilnie prosi cię o jakiś smakołyk, nie pozwól, by jego „chcenie" wzięło górę, bo zamiast przyjemności ze zjedzenia czegoś dobrego, możesz przysporzyć psu poważnych problemów ze zdrowiem.
Czekolada to nie tylko wyśmienita przekaska. Może poprawiać nastrój i korzystnie wpływać na zdrowie fizyczne. Może również poprawiać pamięć.
Czekolada została zaklasyfikowana jako pożywienie - co zapewne szczególnie cieszy jej miłośników. Na dodatek naukowcy twierdzą, że jest ona bardzo zdrowa i wręcz niezbędna dla organizmu.
To fatalna wiadomość dla wszystkich smakoszy czekolady - choć obecnie półki sklepowe uginają się od jej słodkich, gorzkich, czy pikantnych rodzajów, za kilkadziesiąt lat może być już niedostępna – ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.