Gorzka czekolada potrafi uwieść smakiem. Mało kto jest odporny na jej wdzięki. Francuzi zwykli mawiać, że dziewięć osób na dziesięć przyznaje, że uwielbia czekoladę, jednak ta dziesiąta nie mówi prawdy.
Jeśli ktoś zastanawiał się nad tym, czemu w hotelowych pokojach tak często znaleźć można czekoladki, w odpowiedzi na to pytanie pomogą mu wyniki badań dotyczących tego, co sprawia największą przyjemność Amerykanom.
Spożywanie codziennie niewielkich porcji ciemnej czekolady przyczynia się do poprawy samopoczucia - twierdzą amerykańscy naukowcy. Substancje zawarte w ciemnej czekoladzie nie tylko chronią komórki wyściełające naczynia krwionośne, ale przyczyniają się także do obniżenia ciśnienia tętniczego.
Zdrowa czekolada. Dla wielu miłośników tego słodkiego afrodyzjaku jest to cudowne, lecz nie mogące się nigdy ziścić marzenie, gdyż przeczy ono podstawowym zasadom racjonalnego odżywiania i wszelkim zbawiennym dla naszego zdrowia dietom. Lecz czy na pewno jest to tak nierealna myśl?
Czekoladę uwielbiamy wszyscy – poprawia nastrój, gdy dopada nas chandra, uzupełnia niedobory magnezu w organizmie, przede wszystkim jednak jest prawdziwym rarytasem dla smakoszy słodyczy. Ten pyszny, ale i kaloryczny przysmak doczekał się nawet własnej dziedziny nauki – czekologii…
Nie trzeba do niej nikogo przekonywać, nie tylko świetnie smakuje, ale i sądzi się, że ma dodatni wpływ na wygląd. Czekolada coraz powszechniej stanowi składnik produktów kosmetycznych.
Nowe odkrycie amerykańskich naukowców wskazuje, że jedzenie mlecznej czekolady może poprawiać funkcjonowanie mózgu.