Tojad, inaczej Aconitum, to zioło z rodziny jaskrowatych tradycyjnie stosowane w łagodzeniu rozmaitych dolegliwościach. Słowo „aconitum" pochodzi od greckiego słowa „akone", tj. „skalisty" lub „urwisty", co nawiązuje do typu obszaru, w którym tojad rośnie. Zioło od dawna stosowane było w medycynie chińskiej. Najpopularniejsze jego zastosowanie związane jest z artretyzmem, nerwobólami i chorobami skóry.
Acerola (Malphighia glabra), znana również jako nagwiazdka granatolistna to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki Południowej. W 1945 roku uczeni Uniwersytetu w Puerto Rico ogłosili, że owoce aceroli są bardzo bogatym źródłem witaminy C.
Jak wskazują badania, wysoki poziomy witaminy C może pomóc ludziom z niewydolnością serca żyć dłużej. Naukowcy z Uniwersytetu Ulsan w Korei przeanalizowali dane 212 pacjentów z niewydolnością serca w średni wieku 61 lat. 45% z nich doświadczyło umiarkowanej lub ciężkiej niewydolności serca.
Bazylia powszechnie kojarzy się ze smacznym pesto, ale może mieć także zastosowanie medyczne. Przykładowo, aplikowana miejscowo pomaga złagodzić ukąszenia owadów.
Naukowcy z Belgii, Holandii i USA zidentyfikowali pojedyncze białko zwane kinazą CaM, które ma swój udział w biochemicznej kaskadzie doprowadzającej do pęknięcia mięśnia sercowego. Odkrycia rzucają światło na sposób, w jaki blokowanie procesów biochemicznych, zapoczątkowywane przez hormon aldosteron, mogłoby zapobiec pęknięciu serca po zawale.
Wszyscy dobrze znamy ostrzeżenia zdrowotne zalecające ograniczenie spożywania soli, jeżeli chcemy cieszyć się sercem w dobrej kondycji. Teraz nowe odkrycia międzynarodowego zespołu naukowców sugerują, że nietylko nadmiernie wysoki, ale też niski poziom soli może jeszcze bardziej narazić na problemy sercowo-naczyniowe osoby cierpiące na choroby serca lub cukrzycę.
Nieświeży oddech i kosztowne rachunki od stomatologa nie są jedynymi rzeczami, których można uniknąć przez regularne mycie zębów. Według najnowszych badań przeprowadzonych przez uczonych z University College London, codzienne, przynajmniej dwukrotne szczotkowanie zębów zmniejsza ryzyko chorób serca.
Zajadaj czekoladę, tańcz "nie żałując podłogi", racz się czerwonym winem - oto kilka elementów nie tylko wesoło spędzonej soboty, a kilka z wielu sposobów na to, by cieszyć się dłuższym i zdrowszym życiem.
Naukowcy przez około pięć lat monitorowali stan zdrowia ponad 3600 starszych mężczyzn. W tym czasie o 6% uczestników zmarło z powodu chorób serca, większą umieralność w opisywanym okresie zaobserwowano u mężczyzn z niższym poziomem wolnego testosteronu.
Powszechna jest wiedza na temat właściwości antynowotworowych świeżych owoców i warzyw, a także o tym, że dieta bogata w produkty pełne witamin może pomóc w zapobieganiu chorobom serca. Nowe badania pokazują, że jedzenie surowych owoców i warzyw może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca u osób predysponowanych do niej genetycznie.
Jeśli chcesz żyć ponad „średnią", oto kilka sposobów na długowieczność. Amerykańscy uczeni sporządzili listę rzeczy, które mają wpływ na wydłużenie życia. Wśród nich jest m. in. dobra edukacja, małżeństwo i zachowanie prawidłowej wagi.
Badania na temat zapobiegania i leczenia chorób serca dowodzą, iż można chronić swoje serce m. in. przez umiarkowane picie alkoholu, dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D i ćwiczenia. Jednocześnie wskazują, że stres w pracy czy żal po stracie bliskiej osoby zagrażają zdrowiu serca.
Mówi się, że oczy są zwierciadłem duszy. Na gruncie medycznym jednak stanowią raczej wskaźnik możliwych chorób...
Antyoksydanty to związki zapobiegającymi i opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych różnych substancji. Ich działanie obejmuje unieszkodliwianie wolnych rodników, które krążą po ludzkim organizmie i uszkadzają komórki ciała. Wśród najsilniejszych antyoksydantów jest koenzym Q10.
Starzenie się samo w sobie jest odpowiedzialne za zwiększenie ryzyka śmierci z powodu chorób serca u kobiet. Badania wykazały, że błędne jest powszechne przekonanie o tym, iż wskaźnik zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych wzrasta u kobiet z powodu menopauzy.
Zakażenie bakterią H. Pylori może mieć związek z rozwojem choroby Parkinsona