Jeśli chcesz stracić na wadze, dieta niskotłuszczowa nie jest dobrym wyborem, wynika z nowych badań.
W zimie nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Należy jednak pamiętać, aby posiłki były sycące, ale również zdrowe. Ze względu na dużą ilość białka, witamin i minerałów, zaleca się, aby w zimowej diecie nie zapominać o rybach i różnych rodzajach mięs.
Wraz z wiekiem często następuje zmniejszenie tkanki mięśniowej, które jest o tyle niebezpieczne, że osłabia siły i zdolność do utrzymania równowagi, co może skutkować upadkiem, a to z kolei jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Zobacz, co jeść, by zmniejszyć utratę mięśni.
Tofu zawiera znaczne ilości białka i niemal w ogóle nie ma tłuszczu, dlatego uważane jest za jeden z najzdrowszych wyborów dietetycznych.
Jest taka żywność, po którą można sięgać niemal bez ograniczeń, bo jest jednocześnie zdrowe i pozwala na zachowanie odpowiedniej wagi. Kto się odchudza, powinien przejrzeć krótką listę produktów, które pozwalają łatwiej osiągnąć cel. Mają zarówno niewiele kalorii, jak i sprzyjają spalaniu tych nadmiarowych.
Nasze potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem. Okazuje się, że seniorzy potrzebują więcej białka.
Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
Efekty przeciwzapalne warzyw krzyżowych, takich jak kapusta, brokuły i brukselka, przekładają się na obniżenie ryzyka chorób serca.
Wielu ludzi deklaruje, że chcieliby schudnąć, ale trudno im się do tego zabrać, bo proces utraty na wadze kojarzy się ze znacznym wysiłkiem fizycznym i wieloma wyrzeczeniami. Trzeba przyznać, że jeśli chce się mieć wzorcową sylwetkę, w istocie trzeba poświęcić na jej wyrzeźbienie wiele czasu i włożyć niemały trud, ale w przypadku, gdy po prostu chcemy pozbyć się nadmiaru kilogramów, koszt nie musi być tak wysoki. Zastosuj poniższe wskazówki, a zauważysz spadek wagi.
Dieta bogata w białka zwierzęce może zapobiec osłabieniu fizycznemu i psychicznemu w starszym wieku, mówią japońscy naukowcy.
Nowe badania wykazały, że dieta bogata w białko zwierzęce może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka lub cukrzycę u osób starszych.
Jeśli masz problemy, by schudnąć lub stłumić głód, być może w twojej diecie brakuje białka.
Panowie w pewnym wieku potrzebują dodatkowej porcji białka w diecie.
Obfite w białko śniadania pomagają zapobiec niezdrowemu podjadaniu w kolejnych godzinach dnia, wynika z badań amerykańskich naukowców.
Krótszy pobyt w szpitalu, lepsze wyniki i wyższa skuteczność leczenia – nie możemy lekceważyć szansy, jaką daje pacjentowi choremu na raka wsparcie żywieniowe. - Bez niego rezultaty terapii nowotworowej zawsze będą gorsze – twierdzi dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, ekspert kampanii „Rak. To się leczy!” prowadzonej przez Fundację Rosa.