Wiele czynników psychicznych, takich jak lęk, stres i depresja, mogą sprawić, że pacjenci czują się tak zmęczeni i nie są w stanie skutecznie funkcjonować w codziennym życiu. Jeśli podejrzewa się doświadczanie wyczerpania z powodu stanu psychicznego, ważne jest, aby poprosić o pomoc ekspertów w tej dziedzinie, tj. psychologów klinicznych i psychiatrów. Niemniej jednak także dieta ma wpływ na odczuwanie zmęczenia.
Wyglądają czasem naprawdę zabawnie i nie są powszechnie dostępne dla wszystkich Europejczyków, ale warto po nie sięgnąć ze względu na wysokie wartości odżywcze. Poniżej przegląd nietypowych owoców.
Jęczmień to rodzaj zboża, ale jego właściwości pozwalają umieścić go na liście ziołowych hitów. Jęczmień kojarzy się z łagodnym rytmem piosenki Stinga „Fields of Glod". Zboże cieszy oko rozpościerając się „złotem" po szerokich połaciach pól. W kręgach botanicznych roślina jest określana jako Hordeum distichon i jest spokrewniona z rodziną traw.
Witaminy często są przyjmowane przez ludzi, którzy ich potrzebują najmniej, sugerują nowe badania. Podobnie rzecz ma się z osobami, które zażywają suplementy z minerałami - jest bardziej prawdopodobne, że ludzie ci stosują dietę, dzięki której dostarczają sobie więcej minerałów niż osoby nie kupujące suplementów.
Organizm broni się przed chorobami i innymi problemami na różne sposoby. Gdy samodzielnie nie potrafi dać sobie rady z dręczącą go dolegliwością, „daje" rozmaite znaki - następują takie zmiany w wyglądzie skóry i codziennym funkcjonowaniu, które trudno przeoczyć. Warto umieć je czytać, by dostatecznie szybko zareagować i wrócić do formy.
Pojawiające się na początku czerwca pachnące i smaczne truskawki stanowią zapowiedź lata. Mają jednak nie tylko powszechnie cenione walory smakowe, ale i (podobnie jak inne owoce jagodowe) istotny wpływ prozdrowotny. Jedząc je dostarcza się organizmowi liczne witaminy i mikro- oraz makroelementy.
Zła dieta jest związana z większym ryzykiem wystąpienia niedokrwistości u kobiet po menopauzie, wynika z badań.
Dla jednych sztandarowy przykład warzywa, dla innych – owoc. Podobno potrafi poprawić nasz wzrok, chroni wątrobę i reguluje pracę żołądka. To na niej opiera się wiele diet, a – zdaniem niektórych – systematyczne jej spożywanie gwarantuje udane pożycie seksualne. Co takiego zawiera w sobie niepozorna marchewka, że ma aż tyle zalet?
Kobiety po menopauzie, które nie dostarczają odpowiedniej ilości składników odżywczych w swojej diecie, mają zwiększone ryzyko anemii, wynika z nowych badań.
Pokarmy, które spożywamy, bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia dieta może poprawić nastrój, wyostrzyć pamięć i zachować aktywność umysłu na wysokich obrotach. Oto, co radzą dietetycy.
Susan Sarandon wzięła udział w kampanii zachęcającej do picia mleka, której hasło brzmi: „Pour One More" ("Nalej jeszcze jedną"). Przedsięwzięcie nie jest jednak - jakby się mogło wydawać - skierowane jedynie do dzieci, aktorka promuje zdrowy sposób odżywiania się także wśród osób dojrzałych.
Tak jak zadbane dłonie, zdrowe włosy są również naszą wizytówką. Obserwując ich stan możemy rejestrować zmiany zachodzące wewnątrz naszego organizmu. Pogorszona kondycja włosów może być efektem złej gospodarki hormonalnej czy długotrwałego stresu. Może też być spowodowana nieprawidłową pielęgnacją, nieumiejętnym farbowaniem, nadużywaniem lokówek, czy prostownic.
Jak naturalnymi sposobami pomóc naszym paznokciom? Co ma największy wpływ na ich kondycję? Zdarza się, że powodem problemów z paznokciami jest niewłaściwe odżywianie się.
Kobiet z rakiem piersi będą mogły w końcu uniknąć poddawania się toksycznym terapiom dzięki nowym badaniom, które wskazują poziom ferroportyny - białka regulującego poziom żelaza w komórkach, które pozwala przewidzieć, czy rak jest agresywny i grozi nawrotem.
Wyniki nowych badań przeprowadzonych w Niemczech, pokazują, że żelazo jest niezbędne organizmowi do przetrwania, ale jego zbyt wysokie ilości mogą być szkodliwe i prowadzić nawet do niewydolności organów. Naukowcy z Europejskiego Laboratorium Biologii Molekularnej (EMBL) w Heidelbergu odkryli, że białka regulujące poziom żelaza (IRP) są niezbędne komórce do przeżycia, ponieważ dbają o zachowanie prawidłowego bilansu żelaza. W szczególności białka IRP odgrywają zasadniczą rolę w zapewnieniu prawidłowej pracy mitochondriów - energetycznej maszynowni komórki. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Cell Metabolism.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni