Porady - pytania i odpowiedzi

2014-01-26 13:47 autor: Jakub03

7 680 odsłon

czy chrzan jest zdrowy?

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-01-26 13:53 autor odpowiedzi: bacha52


    Chrzan można stosować na surowo oraz po obróbce termicznej. Można z niego przyrządzić masło chrzanowe  – doskonałe na zimę (masło wymieszać ze startym korzeniem chrzanu, łyżeczką soku cytryny oraz solą), syrop na chore gardło (wymieszać starty chrzan z miodem, zmielonymi goździkami i całość zalać wodą), a także chrzanową nalewkę do stosowania zewnętrznego w przypadku bólów reumatycznych . Chrzanu używa się do przyrządzania wielu potraw, szczególnie dobrze smakuje z mięsem, jako dodatek do surówek, czy popularnej ćwikły

    Oceń odpowiedź 0 11

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-26 13:55 autor odpowiedzi: Jakub03

    A mówimy o tym w sloiczkach, czy w korzeniu?

    Ocena odpowiedzi 2 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-26 23:48 autor odpowiedzi: Eska1954

    Chrzan ma działanie antybakteryjne i grzybobójcze.,ułatwia trawienie,bogaty w witaminy CBA.Z liści chrzanu można robić okłady na bóle reumatyczne.

    Oceń odpowiedź 1 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-28 13:30 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Chrzan posiada działanie bakterio i grzybobójcze dlatego warto jeść go, gdy jesteśmy przeziębieni lub mamy problemy z drogami oddechowymi. Ponadto chrzan pobudza działanie kwasów żołądkowych, usprawniając metabolizm.  Starty korzeń dostarcza nam widamin: C, B, A, ma także wapń, żelazo oraz magnez. Najlepszy jest chrzan domowej roboty.

    Ocena odpowiedzi 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-28 21:20 autor odpowiedzi: porosiuk

    Wąchanie chrzanu ma zbawienny wpływ na zatoki i ogólnie na drogi oddechowe. Jeśli nie mamy chrzanu domowej roboty to działa i nawet ze słoiczka, chociaż znacznie słabiej.

    Ocena odpowiedzi 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-28 23:39 autor odpowiedzi: bacha52

    Chrzan w medycynie pomocny jest przy leczeniu stanów zapalnych. Syrop na bazie chrzanu wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli. Spożywany starty korzeń pobudza i ułatwia trawienie. Służy jako okład na odmrożone części ciała, przy sztywności mięśni, reumatyzmie i rwie kulszowej. Dzięki właściwościom bakterio i grzybobójczym zawinięte w liście chrzanu mięso lub ryba dłużej zachowuje świeżość.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-29 04:29 autor odpowiedzi: Geniu

         Chrzan jest ostry w smaku, każdy o tym wie i w większych ilościach powoduje, przynajmniej u mnie, perturbacje żołądkowe, odzywaja mi się też kamienie w pęcherzyku żółciowym , bywa, że jak więcej go zjem, mam zgagę.
       Pomimo tego, lubię go i stosuję w rozsądnych ilościach. Dodaję też do musztardy, tylko do bezpośredniego zużycia. Mieszam po prostu na telerzyku w ilościach; jedna część chrzanu i dwie części musztardy.

      Natomiast wartości grzybobójcze i konserwujace nie podlegają żadnej dyskusji- jest znakomity do ogórków kiszonych i nie tylko, liście mają garbniki które pozwalają im wytrzymać nawet rok w słoikach, po zakiszeniu.

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-06 17:08 autor odpowiedzi: dzidek49

    Wszystkie wymienione wyżej zalety chrzanu w pełni potwierdzam i dodaję, że doskonale wpływa na obniżenie cholesterolu.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-20 08:36 autor odpowiedzi: Andrzej52

    Walory chrzanu wyminione wcześniej są oczywiste. W medycynie ludowej sok ze świeżo startego chrzanu z dodatkiem amoniaku (4:1) wcierano w stawy z obrzękiem artretycznym i w zapaleniu ścięgien. Z uwagi na dużą zawartość witaminy C, przetwory z chrzanem wspomagają układ odpornościowy. Liście chrzanu zabezpieczają żywność przed szybkim zepsuciem. W czasach kiedy nie było lodówek, było to szczególnie przydatne. Mięso, jaja, sery,ryby. wędliny zawijano w świeże liście chrzanu. Dzięki temu produkty te nie jełczały i nie psuły się.

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-23 20:12 autor odpowiedzi: smiling

    cóż, nie długo będą święta Wielkanocne i jeśli nie będzie chrzanu to święta będą do chrzanu - chrzan oprócz walorów smakowych ma też walory lecznicze i służący jako dodatek , działa pozytywnie na trawienie a zarazem ma właściwości przeciw zapalne

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-28 22:09 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Mówimy oczywiście o świeżo wykopanym chrzanie bo tylko taki ma te walory,o których piszą przedmówcy.Na Wielkanoc zawsze musi być świeży chran i ćwikła ze świeżo startym chrzanem

    Oceń odpowiedź 2 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-31 18:49 autor odpowiedzi: smiling

    tak jest zdrowy

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Zdrowa żywność

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania