Porady - pytania i odpowiedzi

2013-10-15 09:42 autor: halineczka

8 897 odsłon

Czy gluten jest szkodliwy?

W sklepach coraz więcej jest produktów, które nie zawierają glutenu. Czy gluten jest szkodliwy?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2013-10-15 20:41 autor odpowiedzi: babciela

    tak- zdecydowanie szkodliwy. Amerykanski uczony udowadnia, ze spozywanie przez ludzi pszenicy( jest wyjatkowo modyfikowana genetycznie)i gluten w niej zawarty, jest przyczyną wielu grożnych chorób- zarówno metabolicznych,z autoimmunoagresji jak i npl. Niestety nie mamy na to wpływu...

    Oceń odpowiedź 2 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-13 23:05 autor odpowiedzi: dabb

    Prasa przeglądowa, zamieszczona w The New England Journal of Medicine”, wymienia 55 „chorób”, które mogą być spowodowane spożywaniem glutenu. Na liście znalazły się m.in:

    • osteoporoza,
    • zespół jelita drażliwego,
    • nieswoiste zapalenie jelit,
    • anemia,
    • rak,
    • chroniczne zmęczenie,
    • afty
    • reumatoidalne zapalenie stawów,
    • toczeń,
    • stwardnienie rozsiane
    • i niemalże wszystkie inne choroby autoimmunologioczne.

    Gluten jest również kojarzony z wieloma schorzeniami psychicznymi i neurologicznymi, takimi jak stany lękowe, depresja, schizofrenia, lidemencja, migreny, epilepsja, neuropatia (zapalenie nerwów). Dostrzeżono też jego związek z autyzmem.

    Oceń odpowiedź 2 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-14 11:32 autor odpowiedzi: Jerzyna

    Coraz więcej osób cierpi na Celiakię, jest  to choroba, przy której organizm nie toleruje glutenu. Osoby na nią cierpiące potrzebują produktów bezglutenowych, ponieważ takie z glutenem powodują u nich uszkodzenie kosmków jelitowych.  Jest to choroba nieuleczalna i niestety doskwiera przez całe życie. U małych dzieci też występuje alergia na gluten, więc trzeba bardzo uważać i powoli wprowadzac do diety maleństwa produkty zawierające gluten. Stąd w sklepach produkty bezglutenowe.  Ogólnie gluten sam w sobie nie jest chyba mocno szkodliwy, wpływa źle na osoby z Celiakią oraz na alergików.

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-15 12:03 autor odpowiedzi: loczek855

    TAK NALEŻY UNIKAĆ

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-24 20:36 autor odpowiedzi: anatol61

    "życie" też jest szkodliwe

    Oceń odpowiedź 0 5

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-25 12:02 autor odpowiedzi: bacha52

    Jest szczególnie szkodliwy dla osób z Celiakią ,można unikać ale trudno wyeliminować.

    Oceń odpowiedź 1 7

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-25 13:51 autor odpowiedzi: Eska1954

    Zdrowemu człowiekowi nie szkodzi,jeżeli pochodzi z czystego ziarna.

    Oceń odpowiedź 2 8

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-05 17:58 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Zacznijmy od tego, że gluten można spotkać w chlebie, makaronie, wędinach i wielu innych. Ciężko jest się bez nich obyć ale jest to możliwe. Istnieją produkty zamienne, z podobną wartością odżywczą a nie posiadające glutenu np. makaron gryczany, kasza jaglana, mąka z prosa. Są osoby, mające alergię na gluten i cierpią na celiakię. Ich organizmy nie tolerują glutenu. Jest szereg dolegliwości, pomagający zdiagnozować tą przypadłość.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-25 11:03 autor odpowiedzi: smiling

    gdzie występuje gluten - przede wszystkim zawsze występował w zbożach a co za tym idzie we wszystkich jego przetworach czyli w kaszach czy płatkach są osoby co nie tolerują go a jest ich tylko około 1% całej populacji - najlepiej to nic nie jeść  a użyć tylko kołka
    smiling zaktualizował/a odpowiedź 2014-02-25 11:08
    ci co nie tolerują powinni zastosować dietę bezglutenową

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-20 08:52 autor odpowiedzi: Andrzej52

    Zgadzam się z Eska1954 gluten nie szkodzi zdrowym ludziom , jest bardzo szkodliwy dla osób z Celiakią .Najlepiej obserwować swoje reakcje po spożyciu różnych produktów i w ten sposób można eliminować te niekorzystnie oddziaływujące na nasz organizm.

    Oceń odpowiedź 0 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-27 15:34 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Nie da się glutenu wyeliminować z codziennej diety,choć chorzy na celikię to czynią,bo właśnie dla nich gluten jest zabójstwem.Gdybyśmy wystrzegali się wszystkiego co nam szkodzi,to pewnie została by tylko woda mineralna i to ze znakiem zapytania.Tak więc nie dajmy się zwariować!

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Zdrowa żywność

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania