Porady - pytania i odpowiedzi

2014-04-04 23:21 autor: Wiechu47

3 504 odsłon

Babka ziemniaczana

Proszę o przepis na babkę ziemniaczaną,ale od państwa,którzy mają w tym doswiadczenie,a więc mieszkańców Mazur i Podlasia.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-04-07 16:16 autor odpowiedzi: Kaima

    Babka ziemniaczana - kugiel, gugiel, kartofłak, kababka, rejbak.  To ostatnie to na Kurpiach, gdzie jest regionalnym daniem. Rejbować = trzeć kartofle na tarce.

    Proporcje na oko: na średnią blaszkę ok. 2 kg surowych kartofli, 2-3 cebule, 2-3 jajka, ok. 1/2 szklanki zwykłej mąki, sól, pieprz. To wersja klasyczna - zrobić ciasto jak na placki, wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką blachę. Piec ok.90 min w temperaturze 200st.

    Najlepszy jest jednak z mięsnymi dodatkami.  Można dodać pokrojoną w półkrążki kiełbasę, ale lepiej podsmażyć na tłuszczu łopatkę lub karkówkę pokrojone jak na gulasz. Ja robię z żeberkami. Z tych składników wychodzi 6 porcji (zwykle za małych).  Podsmażam na patelni 6 kawałków żeberek i wyjmuję kości.  Wlewam odrobinę ciasta na dno blaszki, układam mięso i zalewam resztą ciasta.

    Niektóre moje znajome do ciasta dolewają śmietanę albo gorące mleko, ale mnie najbardziej smakuje ten tradycyjny.

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Pozostałe dania

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania