Porady - pytania i odpowiedzi

2010-10-13 23:04 autor: Ewunia

10 332 odsłon

CO zrobić z żółtek (nie deser)

Pytałam już na forum, ale co mi tam ;) Zostało mi 6 żółtek po tym:Rzućcie proszę przepisami na jakieś potrawy z użyciem samych żółtek - ale raczej nie desery/ciasta.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-01-29 23:07 autor odpowiedzi: Mira

    Może sos holenderski? To niezbędny dodatek do jaj po benedyktyńsku. Podaję podstawowy przepis (uwaga, kaloryczne jak jasna cholera):

    • 1/2 kostki masła
    • 4 żółtka
    • sok z 1/2 cytryny
    • sól, biały pieprz

    Żółtka (o temperaturze pokojowej) ubić na pianę z solą i pieprzem - mają być bardzo gęste i prawie białe. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorący sok z cytryny, a po zmieszaniu go z żółtkami rozpuszczone i gorące masło. Gotowy sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.

    Sos można używać do wspomnianych jajek, ale także do gotowanych warzyw (bosko smakuje ze szparagami) i do wielu innych potraw.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-22 17:02 autor odpowiedzi: Eska1954

    Proponuję zrobić majonez.Żółtka wymieszać z łyżką musztardyi ucierając cienkim strumieniem wlewać olej.Kiedyś nie był gotowego majonezu i właśnie tak się go przyrządzało.

    Ocena odpowiedzi 2 13

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-23 03:21 autor odpowiedzi: smiling

    usmaż pączki i zaproś

    Ocena odpowiedzi 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-24 07:52 autor odpowiedzi: smiling

    ja żółtkami zagęszczam zupy czy sosy nie używam mąki , teraz zbliża się tłusty czwartek proszę zrobić pączki

    sprawdzony przepis na pączki wczoraj żona smażyła i wypróbowała

    Składniki:

    • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
    • 100 ml mleka
    • 250 ml śmietany 30%
    • 8 żółtek
    • 25 ml spirytusu
    • 100 g cukru
    • cukier waniliowy
    • 150 g masła
    • 60 g drożdży
    • szczypta soli
    • 250 g konfitury lub bitej śmietany do nadziewania
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • cukier puder do posypania lub lukier ponczowy z dwiema łyżkami posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej
    • ok. 750 g smalcu do smażenia

    Sposób przyrządzania:

    Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Mieszamy letnie mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz ok. 100 g mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Śmietankę lekko podgrzewamy (nie gotujemy!). Łączymy mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól. Możemy dodać drobno startą skórkę z cytryny. Ciasto długo i cierpliwie wyrabiamy. Jest gotowe, gdy staje się lśniące i „odchodzi” od ręki i od miski. Odstawiamy przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce. Gdy ciasto zaczyna rosnąć nabieramy równe porcje, z których formujemy płaskie krążki. Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie, zalepiamy dokładnie i formujemy w rękach równe kulki. Układamy pączki na stolnicy oprószonej mąką, zalepioną częścią do dołu. Przykrywamy czystą serwetą i czekamy, aż pączki podwoją swoją objętość. Smalec topimy w szerokim rondlu i jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Gdy jedna połowa pączka jest już podsmażona przewracamy go delikatnie łyżką cedzakową na drugą stronę. Po upieczeniu najlepiej układać pączki na bibule albo sicie, żeby maksymalnie osączyć je z tłuszczu. Posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy i posypujemy drobno posiekaną, smażoną skórką pomarańczową.Jeśli ciasto wyszłoby lekko za rzadkie to troszę dodać1/2 szklanki mąki lub dłużej wyrabiać można za pomocą robota

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-28 22:06 autor odpowiedzi: smiling

    kogell - mogeli

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Pozostałe dania

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania