Porady - pytania i odpowiedzi

2014-03-24 16:44 autor: Zenon69

5 729 odsłon

Jak zrobić nawóz z pokrzywy?

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-03-24 16:47 autor odpowiedzi: Andrzej52

    Gnojówka z pokrzywy: do zrobienia nawozu z pokrzywy zbieramy młode liście i pędy pokrzywy, jeszcze przed jej kwitnieniem (1 kg pokrzyw na 10 litrów wody). Następnie szykujemy pojemnik na roztwór - może to być wiadro lub beczka – ważne, by pojemnik nie był metalowy, najlepszy będzie plastikowy. Wypełniamy wiadro pokrzywami tak, aby zostawić około 10 cm wolnej przestrzeni do krawędzi pojemnika i zalewamy rośliny wodą. Zostawiamy przygotowany nawóz z pokrzyw na minimum 2 tygodnie (do 20 dni), codziennie mieszając, by dostarczyć pokrzywom dodatkowy tlen potrzebny do fermentacji. Nawóz będzie gotowy, gdy przestanie się burzyć i nabierze ciemniejszego koloru.Ważne żeby stosować młode pokrzywy nie kwitnące,unikniemy rozsiewania nasion pokrzywy.

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 18:04 autor odpowiedzi: smiling

    ja robię tak:

    Jednym z najcenniejszych, najbardziej odżywczych i najprostszych do zrobienia nawozów naturalnych jest gnojówka z pokrzyw. Można ją wykorzystywać do nawożenia warzyw, owoców, krzewów, drzewek, kwiatów, a nawet roślin doniczkowych.


    Co będzie potrzebne?

    - plastikowa beczka - wielkość zależy od zapotrzebowania i od areału, mogą ją zastąpić duże plastikowe wiadra
    - młode pokrzywy

    1

    Istotną sprawą jest naczynie, w którym będziemy robili nawóz. Nie może być ono drewniane, bo oczywiście przegnije, ani metalowe, ponieważ wejdzie w reakcję z gnojówką. Powinna to być plastikowa beczka, a jeżeli nie mamy takowej, a nie chcemy sobie dokładać kosztów, to mogą to być duże, plastikowe wiadra.

    2

    Najlepszą gnojówkę robi się z młodych, świeżych pokrzyw, zbieranych jeszcze przed ich kwitnieniem. Ale jeśli przegapiliśmy ten czas, można także wykorzystać starsze rośliny. Należy je zebrać i poszatkować do beczki. W ten sposób uwolnią one jeszcze więcej soków i nawóz będzie jeszcze bogatszy niż gdybyśmy wrzucili całe, niepocięte łodygi. Zebrane pokrzywy wrzucamy do beczki i zalewamy wodą. Przyjmuje się, że na kilogram pokrzyw przypada dziesięć litrów wody, ale jeżeli ktoś nie ma ochoty bawić się w przeliczanie, wystarczy napełnić beczkę prawie do samej góry i zalać wodą. Nawóz będzie po prostu mocniejszy. Przykrywamy beczkę wiekiem i odstawiamy na około dwa tygodnie. Zawartość będzie się burzyć, dlatego nie możemy jej zapełnić do samej góry.

    Codziennie można mieszać zawartość beczki, aby uzyskać jeszcze lepszy efekt, jednak nie jest to bezwzględnie konieczne, jeśli z jakichś powodów nie chcemy czy nie możemy tego robić. Gnojówka ma mocny, nieprzyjemny zapach, więc lepiej umieścić beczkę z dala od okien oraz tarasu czy też balkonu lub miejsca, gdzie odpoczywamy na dworze.

    4

    Rośliny można podlewać tylko rozcieńczonym roztworem, gdyż inaczej doszłoby do spalenia ich korzonków i liści. Średnio na jedną miarkę gnojówki przypada dziesięć miarek wody. Uszczuploną gnojówkę można uzupełnić świeżymi pokrzywami oraz dolać wody. Dzięki temu wiosną, latem oraz jesienią, mamy naturalnym bardzo odżywczy, cenny nawóz dla niemalże każdego rodzaju roślin. Nie lubią jej specjalnie tylko rośliny cebulowe oraz fasolowe.

    5

    Jeżeli chcemy użyć go do kwiatów doniczkowych, również musimy go rozcieńczyć. Roztworem można także spryskiwać rośliny.

    Oceń odpowiedź 2 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 18:29 autor odpowiedzi: bażant

    może należało podać że jest to cytat(przeklejone?) ze strony jtz.pl

    smiling skomentował/a odpowiedź 2014-03-28 08:06

    każdy przepis jest od kogoś a ten jest sprawdzony i jest dobry jeżeli nie zakwestionował tego animator to dlaczego ktoś kwestionuje jeśli tego nie robił ja robiłem i robię jest to sprawdzone i dobry przepis

    Oceń odpowiedź 1 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 18:45 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Mam posąsiedzku działkę,której nikt nie uprawia i rosną na niej dorodne pokrzywy.Co roku w maju robię więc gnojówkę z pokrzyw,właśnie tak jak w/w.Może dodam,że proces fermentacji trwa od 10-21 dni w zależności od pogody.W okresie fermentacji ma przykry zapach,ale można go zniwelować  dodając waleriany czyli wyciągu z kozłka lekarskiego.Z doświadczenia wiem,że fasola,groch,cebula i czosnek nie lubią tego typu nawozu.

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 19:29 autor odpowiedzi: vandi

    nawóz z pokrzyw można zrobić również z suszonych pokrzyw.Wczesna wiosną zalewamy wodą i po trzech tygodniach mamy  gnojowice. Wcześnie możemy zasilać krzewy, winogrono i inne rośliny

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-25 15:32 autor odpowiedzi: dzidek49

    Przepisy na gnojówkę z pokrzyw są powyżej. Ja tylko dodam, że od trzech lat robię tak i podlewam oraz opryskuję pomidory i ogórki w szklarni. Przestałem stosować do oprysków środki chemiczne, a rośliny rosną zdrowe i pięknie owocują. Nawet mączlik szklarniowy stał się mniej widoczny i mniej uciążliwy.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-06-01 22:06 autor odpowiedzi: gynek66

    Nawet z pokrzyw można zrobić wino. Pokrzywy rwie się tylko czubki i, bardzo młode muszą być

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Ogród: porady

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania