Porady - pytania i odpowiedzi

2010-09-03 20:09 autor: JoannaR

16 445 odsłon

Jaka łagodna kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego?

Pochwalę się - dostaliśmy automatyczny ciśnieniowy ekspres do kawy, taki z wbudowanym młynkiem (ponoć bardzo dobry). I teraz pytanie - jaką kawę kupować do takiego ekspresu? Przyznam, że "przesiadka" z kawy rozpuszczalnej albo wręcz "plujki" na takie luksusy wprawia mnie w konsternację. Dzisiaj byłam w naszym sklepie i wybór kaw ziarnistych bardziej niż skromny. Za to na Allegro mnóstwo... Cóż, kawę pijemy raczej łagodną, w knajpiach smakowała nam jakaś lavazza i segafredo (ale nie wiem czy takie dostanę w normalnych sklepach i czy mój ekspres zrobi takie cuda z nich), lubimy cappuccino (i chcemy wykorzystać to cudo pobierające mleko z kartonika) i latte i ogólnie kawowe eksperymenty> jeśli ktoś ma jakieś typy, bardzo proszę o radę. Dodam, że czytałam już wstępnie porady na CaffePrego i... dowiedziałam się że powinnam w zasadzie wyrzucić ten ekspres i kupić jakiś ręczny, co z wielu względów w grę nie wchodzi, chociażby dlatego że nie mam do kawy stosunku religijnego. Uciekłam więc stamtąd niemal z krzykiem. Proszę więc o pomoc raczej "standarowych" kawoszy a nie wyznawców kawowej religii. Jeśli macie swoje typy na kawę łagodną ale aromatyczną a przy tym w miarę łatwo dostępną w średniej wielkości mieście lub przez net, to uszczęśliwicie mnie odpowiedziami :)

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2010-09-06 14:18 autor odpowiedzi: albo777

    Ja jestem profanem, ale od długiego czasu używam ziarnistych Tchibo do ekspresu (dostępne w ich sklepach firmowych). Najłagodniejszej z nich - "Caffe Crema Milder Genuss" co prawda w Polsce nie widziałem, ale ta stopień wyżej (też Crema, ale z innym dookreśleniem) jest cały czas. Dość łagodna, do latte sam ją stosuję. Kupowałem też na allegro Dallmayr bodajże Crema d'Oro i też jest OK. To z takiej niższej półki cenowej dla profanów wszystko. A z Dallmayr odradzam serie prodomo, jeśli lubisz łagodną - te są jakoś dziwnie palone. No i nie dotykaj nawet do ekspresu (zwłaszcza robionych robionych na polski rynek) Tchibo Exclusive, czy Jacobs Cronung - wychodzą obrzydliwie kwaśne (nie dość że nie są palone pod ekspres tylko pod sypaną, to jeszcze robią je pod "polski gust" nie wiedzieć czemu tę kwaskowatość e kawie preferujący). A Caffeprego też się boję...

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2010-09-19 20:36 autor odpowiedzi: ena

    Ogólnie chyba niemal wszystkie z nieco "wyższej" półki z Gold czy Oro w nazwie - doświadczenie mi podpowiada, że one są łagodniej palone. Ja osobiście używam też dostępnej czasem w Makro Jacob Gastronomie (w fioletowym opakowaniu) - też jest niezła.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2012-03-29 03:41 autor odpowiedzi: abigaj

    Proponuję Jacobs CARISMO MILD. Niestety dostępna tylko na Allegro.Piję ja z zagęszczonym mleczkiem i jest pyszna.Mleczko ubijam trzepakiem na baterie ,ma wtedy dużo pianki ,i podstawiam pod ekspres i naciskam 2 małe.Moi domownicy i goście są zachwyceni smakiem.

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-26 15:22 autor odpowiedzi: Jan3miasto

    U nas w domy pijemy od 10 lat lub lepiej tylko kawę z Sycylii.kawa nazywa się Miscela d'oro łagodna  ..nie jest kwaśna  tak jak  tchibo ..pyszna Chyba najlepsza kawa do ekspresu  ciśnieniowego

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-21 16:08 autor odpowiedzi: Eska1954

    Polecam kawę Davidoff mild,bardzo aromatyczna,łagodna kawa o aksamitnym smaku

    Oceń odpowiedź 0 14

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-28 21:09 autor odpowiedzi: smiling

    A ja proponuję kawę brazylijską SANTOS jest wyprodukowana wyłącznie z arabiki daje bardzo delikatny smak o czekoladowej nucie

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-15 10:39 autor odpowiedzi: Tomis

    Szanowni Jak kawa do ekspresu to przede wszystkim świeża. Kawa ma najlepszy smak pomiędzy 3 a 10 dniem od daty wypoalenia. Dlatrego wszystcy duzi producenci pisza na poaczce tylko datę przydatności do spozycia a nie datę wyplenia bo wyszłoby , że kawa leżała nawet rok. Taką kawe mozna wypić ale to tak jak mlekiem które ma przydatność do uzycia prze rok albo dwa, niby mlekoale jakby inne w smaku. Ja kupuję kawę bezpośrednio w palarni, po 1,2 paczki 250 g i starcza mi to na 2 tygodnie, potem znowu. Palarnia ma sklepik www.SwiezoWypalana.pl Szczególnie polecam kawy kolumbiojskie

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Mój profil

Na skróty

Książka za porady

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Drinki, Koktajle, Napoje

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X