Porady - pytania i odpowiedzi

2013-09-23 19:51 autor: krystyna65

6 821 odsłon

Latte macchiato- jaka to kawa?

Byłam ostatnio  z koleżanką w kawiarni i aż wstyd się przyznać ale nie wiem co oznacza kawa latte macchiato. Może mi ktoś powiedzieć czym się różni od tradycyjnej kawy latte? Czy to jest to samo a tylko nazwa dłuższa?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2013-09-24 13:49 autor odpowiedzi: konto usunięte

    Kawa latte to mocna kawa zalana dużą ilością gorącego mleka. Latte macchiato to trzy widoczne warstwy: gorące mleko, expresso i mleczna piana.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-10 10:29 autor odpowiedzi: dabb

    Smakowo nie różnią sie niczym, jedynie wykonaniem i wyglądem.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-31 11:51 autor odpowiedzi: smiling

    Sposób przyrządzania: Przygotuj espresso: 6 – 7 g świeżo zmielonej kawy zalej 25 ml wody o temperaturze 90 - 95°.

    Podgrzej mleko nie doprowadzając do wrzenia, możesz dodać cukier  musimy z mleka zrobic piankę można( to jeśli mamay )zrobić w shakerze i potrząsaj nim, aż powstanie pianka.

    Wlej mleko do wysokiej szklanki, a następnie delikatnie dolej espresso wlewając je po ściance szklanki.
    Powinny się wytworzyć trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana.

    podajemy ze słomką lub długą łyżeczką.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-28 20:32 autor odpowiedzi: Andrzej52

    W latte macchiato główną rolę gra spienione mleko. Mleko musi być podgrzane, ale nie zagotowane  – optymalna temperatura to 60 stopni C. Większą część spienionego mleka przelewamy do szklanki ,chwilę odczekujemy, aż mleko się wyważy – lżejsza warstwa, piankowa uniesie się do góry. Teraz, ostrożnie i powoli, cieniutkim strumyczkiem wprowadzanym z góry, do centralnej części szklanki wlewamy espresso. Kawa powinna osiąść równo na środkowym poziomie, tworząc charakterystyczny, orzechowobrązowy pas. Jest ona bowiem lżejsza od gorącego mleka, ale ma większą masę od delikatnej, mlecznej pianki.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2017-10-13 12:51 autor odpowiedzi: Antoninao

    Witam
    Najlepsza jest świeżo pażona w ekspresie :) Taka jest zresztą najzdrowsza. Osobiście zamawiam tylko kawy ze strony Kawa Fogo, przepyszne są.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz


DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Drinki, Koktajle, Napoje

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X