Porady - pytania i odpowiedzi

2014-01-15 21:16 autor: Izabelka.p25

3 871 odsłon

Przepis na gofry?

Szukam sprawdzonego przepisu na ciasto na chrupiące gofry.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-01-16 08:36 autor odpowiedzi: bacha52

    Gofry są chrupiące jeżeli studzi się je na kratce a użyte białka ubite są na pianę.Oto podstawowy przepis:
    3 szklanki mąki1 duża łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/2 szklanki cukru4 jajka1 3/4 szklanki wody1/2 szklanki oleju rzepakowego
    Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, wodą i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny lub ze szczyptą soli. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.

    Oceń odpowiedź 0 15

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-12 20:06 autor odpowiedzi: LECHO

    mój przepis na pyszne gofry:

    Składniki, około 6 sztuk:

    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
    1 łyżka cukru wanilinowego
    2 jaja (oddzielnie żółtka od białek)
    1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
    1 i 1/3 szklanki mleka

    1 szklanka ma pojemność 250 ml

    Dodatki: cukier puder, marmolada wieloowocowa, truskawkowa, dżem truskawkowy, bita śmietana, truskawki, borówki, maliny lub jagody, sos truskawkowy

    Wykonanie:

    • Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać żółtka (białka zachować), olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę. Do ciasta dodać ubite na pianę białka, wymieszać łyżką lub krótko zmiksować do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
    • Rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty (np. w gofrownicy o mocy 1.700 W) lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.
    • Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem lub posmarować marmoladą, dżemem, wyłożyć owoce i przykryć bitą śmietaną. Gofry możemy też polewać sosem truskawkowym.

    KarolI skomentował/a odpowiedź 2014-02-12 20:49

    Po raz kolejny, przepis ze strony kwestiasmaku gdzie można przeczytać przepis i obejrzeć zdjęcia gotowych gofrów.

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-12 21:56 autor odpowiedzi: anatol61

    Mój a właściwie przepis mojej żony:2 szklanki mąki,2 szklanki mleka,2 jajka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,4 łyżki olejudodatki: szklanka śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, owoce.Połączyć wszystkie składniki w misce i dokładnie zmiksować.Następnie dodać ubitą pianę z białek i wymieszać.Pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy na złoty kolor.Aby gofry były chrupkie studzimy je na kratce.Po wystudzeniu nakładamy owoce najlepiej świeżo przyniesione z własnej działki i przykrywamy bitą śmietaną.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Desery

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania