Porady - pytania i odpowiedzi

2014-01-15 19:23 autor: bacha52

5 645 odsłon

Przepis na "szybkie" bezy

jak się robi bezy?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-01-28 18:04 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Należy dokładnie oddzielić jajka od żółtek, należy ubijać białko - ważne aby żadna woda, ani tuszcz się do dostały bo może nie wyjść, aby szybciej ubić można dodać szczyptę soli. Ubijać do mometu sztywnej piany, międzyczasie posłodzić - nie przestając miksować. Szprycą należy zrobić bezy o dowolnym kształcie i wyłożyć do piekarnika Piec w temp. do 160 stopni około 60-90minut.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-29 09:20 autor odpowiedzi: Eddy

    4 białka, koniecznie odstawione na noc do lodówki ubić na sztywna pianę. Dosypać 3/4 szklanki cukru pudru, 1łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu ubijac aż masa stanie sie aksamitna. Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia wycisnąć szprycą bezy. Wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperature do 90 stopni. W przypadku małych bez suszyc ok 30 minut. Jeśli z masy formujemy spod do Pavlovej czas wydłużyć do 3 godzin. W obu przypadkach nie wyjmować aż do całkowitego wystygnięcia.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-12 20:08 autor odpowiedzi: LECHO

    Bezy- szybko i smacznie ;) :

    Składniki:

    • 4 białka
    • szczypta soli
    • 250g cukru pudru
    • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

     

    Wykonanie:

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijać do chwili kiedy piana pozostaje w misce po odwróceniu jej do góry dnem. Dodawać powoli(!) cukier, po jednej łyżce, po każdym dodaniu czekając aż zostanie całkowicie zmiksowany.

    Po dodaniu ostatniej partii cukru dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze 5-6 minut. Po tym czasie wziąć trochę piany między dwa palce. Jeśli podczas rozcierania wyczuwalne są nawet najmniejsze kryształki cukru, miksować jeszcze chwilę, choć niezbyt długo, gdyż zbyt długie miksowanie spowoduje opadnięcie bezy.

    Tak ubitą, całkowicie sztywną pianę nałożyć do rękawa cukierniczego, lub plastikowego woreczka z odciętym rogiem i nakładać porcje bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu, ponieważ bezy podczas pieczenia nieco powiększają swoją objętość.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 120oC (autorka polecała 140oC, ale znając mój piekarnik byłoby to za dużo) przez około 40-45 minut.

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-12 20:35 autor odpowiedzi: anatol61

    Mój przepis na bezy ,najlepiej smakują na drugi dzień podawane z lodami i truskawką

     25 dkg cukru,6 białek, mała paczka cukru waniliowego,sok z cytryny

     sposób wykonania:

    Białka ubij na pianę, dodaj cukier, cały czas ubijając. Następnie miskę pozostaw na garnku z gotującą sie wodą, a potem dodaj cukier waniliowy oraz sok z cytryny i ubijaj do momentu aż masa zgęstnieje. Na natłuszczoną blachę kładż kupki masy. Piecz w lekko nagrzanym piekarniku około 15-20 minut.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Desery

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania