Porady - pytania i odpowiedzi

2015-04-29 13:26 autor: amniesia

2 346 odsłon

Jak zrobić dobre placki ziemniaczane?

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2015-04-29 18:12 autor odpowiedzi: indricotherium

    Jak zrobić placki ziemniaczane pewnie każdy wie.
    Przetarte ziemniaki odsączam troche z wody/soku, żeby nie przypalały się wyciskając lekko we flaneli.Wrzucam trochę czosnku i cebuli posiekanej,wbijam dwa jaja,tyleż łyżek mąki ziemniaczanej,mieszamz solą i pieprzem i smażę z dodatkiem oleju słonecznikowego na rozgrzanej i uprzednio wyszorowanej płycie kuchni weglowej.
    Trochę zachodu to wymaga wiec rzadko to praktykuję i polecam tylko wybitnym smakoszom tego specjału.Prościej i niewiele gorzej wychodzą na patelni i na gazie.
    Z dodatkami cudować możemy oczywiście na przeróżne sposoby wele upodobań.

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-04-30 11:17 autor odpowiedzi: monika_roj

    Zrób z kabaczka, kabaczek zetrzec na średnich oczkach do tego kilka zimniaków ztrzec jak do placków sól, pieprz, troche ziół jak lubisz, z kabaczkiem są pyszne.

    babciela skomentował/a odpowiedź 2018-08-19 18:27

    ja kabaczki smazę w lwkkiej panierce- po pokrojeniu na dość gube plastry- dosyć duzo daję pieprzu.

    Oceń odpowiedź 3 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-05-01 20:14 autor odpowiedzi: smiling

    Proste -  ziemniaki obieram , trę na tarce,masę a właściwie papkę daję  na durszlak i odcedzam do rondelka ludb na talerz .  Odcedzoną masę mieszam z jajkiem, startą cebulą , solę i pieprzę do smaku ,dodaję skrobie która osadziła się z odcedzonego soku ziemniaczanego. Jeśli potrzeba dodaje trochę mąki  wszystko razem dokładnie mieszam  smażę na  rozgrzanym oleju aż będą rumiane (z dwóch stron) Zazwyczaj podaję z kleksem kwaśnej śmietany  smacznego


    Oceń odpowiedź 0 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-09-22 06:50 autor odpowiedzi: Eska1954

    Odpowiedni gatunek ziemniaków ma wpływ na jakość i smak placków.Na placki kupuję tylko odmianę Yeli,mają mało wody ,po starciu nie ciemnieją,nie chłoną tłuszczu podczas smażenia.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2018-08-19 18:25 autor odpowiedzi: babciela

    Ja zawsze do masy jak wyzej dodaje pół startego jabłka- sa niezłe- ale to kwestia smaku, ja uwielbiam czosnek- więcdosyc duzo go do masy pcham. pozdrawia. E

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także


DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Podobne pytania

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Dania główne

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X