Porady - pytania i odpowiedzi

2014-01-15 07:53 autor: ela444444

4 895 odsłon

Przepis na tort

szukam dość łatwego przepisu na tort urodzinowy - jaki polecacie?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-01-15 08:06 autor odpowiedzi: bacha52

    Tort czekoladowy

    składniki i przygotowanie: Biszkopt: ( średnica 20 cm)
    4 jajka
    80 g cukru
    90 g mąki pszennej
    30 g mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Mus:
    150 g czekolady gorzkiej 60 %
    250 g śmietany 30 - 36%
    50 g białka (z 2 jaj)
    20 g cukru

    Syrop do nasączania:
    100 ml wody (ok.1/2 szklanki)
    100 g cukru
    2-3 łyżeczki kawy 
    rum do smaku
    150 g czekolady do dekoracji

    Przygotowanie biszkoptu:
    Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym „do białości”. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z mąką pszenną i przesiać. Ubite jajka zdjąć z maszyny i stopniowo wsypywać do nich mąkę cały czas  mieszając.
    Gotową masę przełożyć do tortownicy i piec w piecu o temp. 160ºC przez 40 min. 

    Przygotować syrop do nasączania biszkoptu:
    Zagotować wodę z cukrem w proporcji 1:1. Zaparzyć w nim kawę i dodać rum. Wystudzić.

    Przygotowanie musu czekoladowego:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko ubić z cukrem. Ubić też śmietankę.
    Ciepłą czekoladę połączyć z częścią śmietanki i częścią białek. Pozostałe białka połączyć ze śmietanką i całość dodać do czekolady. Delikatnie wymieszać. Złożyć tort. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy części. Jedną umieścić w ramce lub tortownicy. Nasączyć syropem i nałożyć część musu czekoladowego. Czynność powtórzyć do wykorzystania biszkoptów i musu. Wierzch zasmarować i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie tort wykroić z formy i udekorować.

    Oceń odpowiedź 3 14

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-15 10:50 autor odpowiedzi: ela444444

    kochana w googlach to ja umiem szukać chodziło mi raczej o jakiś wypróbowany przez kogoś 

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-15 15:16 autor odpowiedzi: Jadwiga.łódź

    JEST MNÓSTWO PRZEPISÓW POLECAM WPISAC GOOGLE KOTLET.TV - SYMPATYCZNA DZIEWCZYNA , Z KTORA ZAWSZE RAZEM ROBIE TORTY -TZN OGLĄDAM JEJ DZIEŁA I NASLADUJE. FENOMEN

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-23 22:38 autor odpowiedzi: smiling

    Tort czekoladowo-gruszkowy  jest efektowny i osobiście polecam

    Składniki:

    • 4 małe gruszki
    • 150 ml wytrawnego wina białego
    • Sok z jednej cytryny
    • 125 g cukru
    • 3 jajka
    • 150 g cukru pudru
    • Sól
    • 150 ml oleju słonecznikowego
    • 650 g śmietany kremówki
    • 100 g mąki
    • 75 g mąki ziemniaczanej
    • 10 g proszku do pieczenia
    • 2 płaty żelatyny
    • Opakowanie cukru waniliowego
    • 200 g konfitury malinowej
    • 150 g mlecznej czekolady
    • 2 opakowania przezroczystej polewy do tortów (Tortenguss)

    Przygotowanie:

    Gruszki obrać pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Wino zagotować z sokiem z cytryny, 500 ml wody i 75 cukru. Włożyć gruszki i gotować 15-20 minut bez przykrycia.

    Jajka, cukier puder i sól utrzeć na kremową masę. Powoli dolewać olej i 150 g śmietany.

    Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta. Nałożyć do natłuszczonej okrągłej formy, piec w 175 st. C 20-30 minut. Gruszki wyjąć z zalewy. Gruszki i zalewę ostudzić.

    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do 250 g śmietany dodać 50 g cukru i cukier waniliowy. Żelatynę odcisnąć i roztopić. Dodać dwie łyżki śmietany, wymieszać, a następnie połączyć z resztą. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Ubić 150 g śmietany i dodać do kremu.Ciasto uwolnić z formy, przeciąć na dwa blaty i przełożyć konfiturą. Ciasto umieścić w pierścieniu tortownicy. Nałożyć krem i gruszki. Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.Czekoladę posiekać. 250 ml zalewy z gruszek i 250 ml wody połączyć, rozpuścić w tym polewę do tortów i czekoladę, podgrzewać cały czas mieszając, gdy jest blisko wrzenia odstawić, ostudzić, nałożyć na tort i wstawić na godzinę do lodówki. Ubić 100 g śmietany i dekorować tort. Na kleksy śmietany nałożyć odrobina konfitury.

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Ciasta

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania