Senior.pl - aktywni w każdym wieku




Porady - pytania i odpowiedzi

2013-09-20 15:54 autor: Jerzyna

2 752 odsłon

Dlaczego ciasto opada?

Jakie są przyczyny tego, że ciasto opada? Dwa razy próbowałem upiec ciasto, przepis  jest na pewno dobry, a mimo to ciasto dwa razy opadło i zrobił się zakalec. Czy ktoś wie dlaczego ciasto opada? Proszę o poradę.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2013-09-20 21:25 autor odpowiedzi: harpun098

    Proszę o konkretne pytanie.

    Czy to biszkopt, czy drożdżowe czy francuskie?

    Jeśli to biszkopt to na 95% ocet. Nie dolał czasem ktoś do niego wody? Musi być 10% - towy

    5% - proszek do pieczenia. Za mało albo za dużo.

    Jesli drożdżowe ( moje najlepsze - ze śliwkami) to albo za mało lub za dużo mleka do drożdży lub za prędko te drożdże zarobione do ciasta.

    Pozdrawiam 

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-09-21 08:33 autor odpowiedzi: Jerzyna

    Jest to ciasto drożdżowe, może zmniejszę ilość mleka na początek :)

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-09-23 19:42 autor odpowiedzi: krystyna65

    A może zbyt szybko otwierasz piekarnik?

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-09-23 20:28 autor odpowiedzi: harpun098

    No właśnie. Trzeba piekarnik uchylić i zostawić w nim ciasto do wystygnięcia. ze 20 min.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-21 21:58 autor odpowiedzi: basiar2002

    Jak przygotowujesz ciasto na blasze do pieczenia poźgaj go widelcem ,żeby były dziurki i dopiero nakladaj owoce. Jak się upiecze , wygaś i pozostaw go prze jakiś czas w piekarniku. Po upieczeniu dziurki znikną , a w czasie pieczenia będzie do ciasta  szybciej  dochodziło ciepło i nadmiar wilgoci wyparuje.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-14 15:26 autor odpowiedzi: ela444444

    może to wina blaszki? Samam miałam taki problem  jak piekłam w zwłykłej blaszanej srebrnej - każde ciasto było z zakalcem .Odkąd zmieniłam na czarną - problem zniknął i casta wychodza pyszne .

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-26 23:53 autor odpowiedzi: Eska1954

    Jeżeli piekarnik elektryczny to blacha musi być czarna

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-05 22:29 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Jeśli chodzi o opadający biszkopt to ja gdy piekę rzucam go o podłogę (naprawdę), pozatym do ciasta dodaje sok z połowy cytryny dzięki temu wychodzi mi bardzo wysoki- trzywarstwowy- przekładam go 2 warstawami kremu.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Mój profil

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Ciasta

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X