Porady - pytania i odpowiedzi

2013-09-20 15:54 autor: Jerzyna

5 812 odsłon

Dlaczego ciasto opada?

Jakie są przyczyny tego, że ciasto opada? Dwa razy próbowałem upiec ciasto, przepis  jest na pewno dobry, a mimo to ciasto dwa razy opadło i zrobił się zakalec. Czy ktoś wie dlaczego ciasto opada? Proszę o poradę.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2013-09-20 21:25 autor odpowiedzi: harpun098

    Proszę o konkretne pytanie.

    Czy to biszkopt, czy drożdżowe czy francuskie?

    Jeśli to biszkopt to na 95% ocet. Nie dolał czasem ktoś do niego wody? Musi być 10% - towy

    5% - proszek do pieczenia. Za mało albo za dużo.

    Jesli drożdżowe ( moje najlepsze - ze śliwkami) to albo za mało lub za dużo mleka do drożdży lub za prędko te drożdże zarobione do ciasta.

    Pozdrawiam 

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-09-21 08:33 autor odpowiedzi: Jerzyna

    Jest to ciasto drożdżowe, może zmniejszę ilość mleka na początek :)

    Oceń odpowiedź 0 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-09-23 19:42 autor odpowiedzi: krystyna65

    A może zbyt szybko otwierasz piekarnik?

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-09-23 20:28 autor odpowiedzi: harpun098

    No właśnie. Trzeba piekarnik uchylić i zostawić w nim ciasto do wystygnięcia. ze 20 min.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-21 21:58 autor odpowiedzi: basiar2002

    Jak przygotowujesz ciasto na blasze do pieczenia poźgaj go widelcem ,żeby były dziurki i dopiero nakladaj owoce. Jak się upiecze , wygaś i pozostaw go prze jakiś czas w piekarniku. Po upieczeniu dziurki znikną , a w czasie pieczenia będzie do ciasta  szybciej  dochodziło ciepło i nadmiar wilgoci wyparuje.

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-14 15:26 autor odpowiedzi: ela444444

    może to wina blaszki? Samam miałam taki problem  jak piekłam w zwłykłej blaszanej srebrnej - każde ciasto było z zakalcem .Odkąd zmieniłam na czarną - problem zniknął i casta wychodza pyszne .

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-26 23:53 autor odpowiedzi: Eska1954

    Jeżeli piekarnik elektryczny to blacha musi być czarna

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-05 22:29 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Jeśli chodzi o opadający biszkopt to ja gdy piekę rzucam go o podłogę (naprawdę), pozatym do ciasta dodaje sok z połowy cytryny dzięki temu wychodzi mi bardzo wysoki- trzywarstwowy- przekładam go 2 warstawami kremu.

    Oceń odpowiedź 0 4

    skomentuj | odpowiedz

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Mój profil

Na skróty

Książka za porady

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Ciasta

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X