Porady - pytania i odpowiedzi

2010-10-25 00:56 autor: JoannaR

12 102 odsłon

Piernik długo dojrzewający (staropolski?) - szukam sprawdzonego przepisu

Proszę się ze mnie nie śmiać. Za 2 miesiące Boże Narodzenie i chciałabym w tym roku upiec piernik długodojrzewający. Coś mi się w głowie roi, że to już niedługo trzeba przygotowania zrobić. Szukam dobrego, sprawdzonego przepisu na to ciasto. Chodzi o takie, które się zarabia na długo przed świętami i ono potem stoi i dojrzewa a kilka dni przed świętami się je piecze.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-09-08 15:55 autor odpowiedzi: ena

    Być może chodzi C o słynny piernik Apolki. Ja go robię od lat, więc na pewno jest sprawdzony przez mnie. I bardzo smaczny. Poniżej zamieszczam przepis - oryginał z Forum Gazeta.pl leciutko przeze mnie zmodyfikowany.

    http://www.dieta.senior.pl/Piernik-staropolski,499.html

     

    Oryginał masz tutaj: 

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-23 03:51 autor odpowiedzi: smiling

    ten przepis jestMacieja Kuronia lecz ja go sprawdziłem i jest bardzo dobry

    Składniki 

    1 kg mąki 

    500 g miodu

    250 g masła lub smalcu

    3 jajka

    125 ml mleka

    3 łyżeczki sody oczyszczonej 

    3 łyżki przyprawy do pierników

    100 g orzechów włoskich

    kilka łyżek skórki pomarańczowej

    pół łyżeczki soli 

    Wykonanie 

    podgrzewamy miód z tłuszczem, ciągle mieszając, doprowadzając niemal do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia, potem mieszając dodajemy przesianą mąkę, jaja, mleko z rozpuszczoną sodą, solą. Na koniec dodajemy przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do ceramicznego naczynia ( kamienny garnek w oryginale). Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 4 tygodnie w chłodne miejsce ;-) ( lodówka). Na cztery dni  przed Wigilią dzielimy ciasto na trzy części. Wałkujemy placki i pieczemy oddzielnie w temp. 200 st C przez 25 min. Studzimy placki i przekładamy je dowolną masą, kajmak, powidła śliwkowe. Przykrywamy papierem i obciążamy deseczką. Przed podaniem można piernik polukrować i ozdobić bakaliami. 

    Uwaga piernik po upieczeniu jest bardzo twardy, musi poleżeć żeby był miękki.

     

     


    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-28 18:04 autor odpowiedzi: smiling

    przepis śp. M. Kuroń w/g tego przepisu jest u mnie w domu przygotowywany
    • SKŁADNIKI
    • 1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
    • 500 g miodu
    • 400-450 g cukru
    • 250 g masła lub smalcu
    • 3 jajka
    • 125 ml mleka
    • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 3 łyżki przyprawy do pierników
    • 100 g orzechów włoskich
    • kilka łyżek skórki pomarańczowej
    • pół łyżeczki soli
    • Główną cechą ciasta piernikowego jest używanie jako jednego z jego składników – miodu. Stąd piernik był znany przez Słowian od wieków, ale niestety bez środków spulchniających mógł stanowić co najwyżej ciasto obrzędowe. Do dzisiejszego dnia można na pamiątkę pobytu w Toruniu kupić pierniki pieczone według starych receptur w pięknych, ozdobnych formach. Służą one jedynie jako ozdoba, bo są tak twarde, że można sobie na nich połamać zęby. Ciasto piernikowe przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem, a pieczemy na co najmniej 4 dni przed podaniem.


      Ciasto przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem, a pieczemy na co najmniej 4 dni przed podaniem. Powoli podgrzewamy miód, cukier i tłuszcz, doprowadzając mieszankę nieomal do wrzenia. Studzimy i mieszamy drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą, sól, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do kamiennego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na cztery tygodnie w chłodne miejsce. Przed pieczeniem dzielimy ciasto na trzy części i każdą z nich pieczemy na osobnej natłuszczonej blasze. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez ok. 25 minut. Po ostygnięciu przekładamy placki masą marcepanową, orzechową, kajmakową lub powidłami śliwkowymi. Przykrywamy pergaminem i obciążamy deseczką. Piernik możemy polukrować i ozdobić bakaliami. Piernik ma to do siebie, że po upieczeniu jest bardzo twardy, nadaje się do jedzenia dopiero po kilku dniach

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

  • Dodano 2010-12-22 01:25 przez jesien21

    Pilne - dobry przepis na makowiec na gwałt potrzebny!

    Chodzi o sprawdzony przepis na makowiec tradycyjny, z drożdżowym ciastem. Cukiernię zaufaną nam zlikwidowali, więc musze piec. Może być bardziej skomplikowany, byle miał dużo maku i był rzeczywiście sprawdzony.

    kategoria: Ciasta

  • Dodano 2010-12-13 18:55 przez Ewunia

    Mielony mak - ktokolwiek widział...

    Mam wrażenie, że w tym roku automagicznie zniknął mak mielony. Jest zwykły i masy makowe. A ja chcę mielony. Nie cierpię syfu przy mieleniu, ale masy doprawiam sama i już. Czy ktoś widział mielony mak (najlepiej w jakiejś sieci sklepów) i moze mnie wspomóc informacją?

    kategoria: Ciasta

  • Dodano 2010-10-21 09:53 przez anuśka

    Prośba o wzory aniołków

    Dzień Dobry!
    Zwracam się do Państwa z bardzo nietypowym pytaniem. Ostatnioposzukiwałam w internecie ciekawych wzorów na szydełkowe aniołki na choinkę. Bardzo chciałabym je zrobić dla dzieci na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia. Chciałabym im zrobić taki mily prezent. Szukając znalazłam Waszą stron...

    kategoria: Robótki ręczne

  • Dodano 2010-10-20 00:38 przez jesien21

    Charytatywne kartki świąteczne na Boże Narodzenie 2011

    Zbliżają się święta i w związku z tym pytanie takie nietypowe. Chciałabym, żebyśmy się tu dzielili informacjami na temat kartek świątecznych, wydawanymi przez różne instytucje charytatywne. Chodzi o aktualną "ofertę" tegoroczną. Proponuję, żeby w odpowiedzi zawrzeć krótki opis na co idą pieniądze z ...

    kategoria: Działalność charytatywna, wolontariat

  • Dodano 2011-12-08 01:46 przez gratek

    Czym różni się kolęda od pieśni świątecznej?

    Nie chodzi mi o różnice miedzy kolędami a piosenkami "wałkowanymi" w radio teraz bez przerwy, ale kto wie jakie s "kościelnych" pieśni nazywa się kolędami a jakie nie? Bo w Anglii zetknąłem się z niemal oburzeniem, jak jedną z takich pieśni nazwałem "carol" i upomniano mnie, że to "hymn". Jakie są r...

    kategoria: Muzyka

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Ciasta

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy