Strona głównaZdrowieNa odchudzanie (i nie tylko) - błonnik

Na odchudzanie (i nie tylko) - błonnik

W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 10-15 g dziennie. Tymczasem zapotrzebowanie organizmu to 20-40 gramów na dobę (dane WHO). Błonnik wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn.
Błonnik słynie z właściwości wspomagających odchudzanie. Wszystko dlatego, że pod wpływem wody pęcznieje (zwiększa swoją objętość od 4 do 6 razy) i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu. Dzięki temu pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Błonnik stymuluje również aktywność perystaltyczną jelit. Opóźnia także moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.

Dieta bogata w błonnik rozpuszczalny powoduje wzrost wydalania kwasów żółciowych i cholesterolu z kałem, co prawdopodobnie zmniejsza jego ilość we krwi. Pomaga on również w tworzeniu bardziej miękkiego stolca, przeciwdziałając zaparciom.

Błonnik spowalnia procesy wchłaniania substancji pokarmowych z jelita cienkiego do krwi. Pomaga to w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi i chroni przed jego znacznymi wahaniami, co umożliwia utrzymanie energii organizmu na stałym poziomie. Błonnik przynosi również ulgę w dolegliwościach związanych z trawieniem.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 06:56:11, 19-06-2007 beterus

    Ok ! chciałbym jeść tego dużo tylko proszę powiedzieć mi w jakich produktach jest tego najwięcej ewentualnie jakie najlepsze sublementy tego mogę nabyć w sklepach
  • 13:22:16, 19-06-2007 destiny

    Błonnik nie ma znaczenia jako substancja odżywcza, jednak pełni w organizmie liczne funkcje, co powoduje, że jest niezbędny w diecie człowieka.
    Najwięcej naturalnego błonnika zawierają ciemne pieczywo z ziarnami, grube kasze, orzechy, dostarczają go także warzywa, owoce, ale do wyzwolenia wszystkich jego zdrowotnych właściwości niezbędna jest również woda.
    Dlatego oprócz pełnoziarnistego pieczywa, ten cenny składnik pokarmowy dostarczają soki przecierowe i soki i nektary z miąższem owoców.
    Jeśli chodzi o suplementy...to w aptekach i sklepach zielarskich jest tego dużo.
    Między innymi jest takie coś jak Polski Błonnik, ale są i tańsze preparaty
    ... zobacz więcej
  • 15:22:06, 17-08-2012 nicz100

    wszystko w porzadku, tylko trzeba dodać uwage praktyczną: najwiecej blonnika jest w ortebach owsianych i zgodnie z dietą proteinowa Dukana, należy spożywać codziennie 3 łyżki stolowe tegoż . Najlepiej rano z chudym mlekiem /0.5 %/. Pozdrawiam.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy