Strona głównaChorobyDieta cukrzyka

Dieta cukrzyka

Jednym z głównych elementów leczenia chorego na cukrzycę jest, obok właściwego wysiłku fizycznego i regularnego przyjmowania tabletek, bądź insuliny, odpowiednia dieta.
Dieta cukrzyka [© Bogdan Wankowicz - Fotolia.com] Osoby mające cukrzycę powinny stosować się do kilku pomocnych reguł tworząc swój jadłospis. Oto one:

- należy unikać jedzenia zarówno produktów z widocznym tłuszczem (jak masło, czy tłuste mięso), jak i tych z niewidocznym tłuszczem, np. tłustego białego sera, tłustego mleka;

- węglowodany, które można znaleźć w jarzynach, owocach, ciemnej mące, płatkach owsianych, ryżu, kaszach, powinny stanowić 50 – 60 procent dziennego pożywienia;

- należy jednocześnie ograniczyć jedzenie warzyw i owoców, jako że zawierają cukry proste;

- cukry proste znajdują się także w słodyczach;

- ważne, by dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białka, 0,8 - 1g na kilogram masy ciała, bogate w białko są: cielęcina, wołowina, chude wędliny, drób, ryby, rośliny strączkowe;

- bezwzględnie trzeba unikać alkoholu;

Produkty specjalnie sporządzone dla osób chorych na cukrzycę można zakupić w sklepie ze zdrową żywnością, zazwyczaj wydzielone są odrębne półki z artykułami dla diabetyków, obecnie wybór tego rodzaju towarów jest dość szeroki.

Zobacz też:

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 16:33:01, 06-12-2008 afrodyta42

    Witam
    Dla diabetyka bardzo ważne jest aby nie spożywać produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Po spożyciu takich produktów długo utrzymuje się w organiżmie wysoki poziom cukru. I tak np. marchewka surowa jest dopuszczalna, ale już ta sama marchewka gotowana ma wysoki indeks glikemiczny i należy jej unikać. Indeks glikemiczny ma również duże znaczenie w odchudzaniu. Należy wrzucić w google "Indeks glikemiczny" i zobaczyć co ma wysoki, średni i niski indeks glikemiczny. Pozdrawiam!
    Elżbieta
    PS.
    Należy uważać z owocami bo na ogół mają dużo cukru.
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Pola Nadziei
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy