14-05-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyjrzała się jakości przetworów rybnych - marynat rybnych, ryb mrożonych, konserw rybnych, ryb solonych i wędzonych oraz surowców wykorzystywanych do produkcji przetworów rybnych. Skontrolowano prawie co drugą (40 procent) firmę z tej branży działającą w kraju. Wyniki niestety nie napawają niestety optymizmem - i sprowadzają się do jednego: za dużo glazury czy zalewy, za mało ryb.
Około 28% partii przetworów rybnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z deklaracjami producentów, a ponad 50% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych.
Produkty rybne, np. marynaty czy konserwy, poddane w czasie produkcji złożonym procesom technologicznym, mającym na celu przedłużenie ich trwałości, umieszczone w szczelnych opakowaniach z dodatkiem warzyw, oleju i przypraw, wykazują większy procent nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w porównaniu do przetworów rybnych, przetworzonych w mniejszym stopniu, np. ryb mrożonych, solonych lub wędzonych.
Nieprawidłowa jakość handlowa w dotyczyła głównie marynat rybnych - badania wykazały przede wszystkim zaniżoną zawartość mięsa ryby oraz zawyżoną zawartość zalewy. W odniesieniu do ryb mrożonych stwierdzono tylko zawyżoną zawartość glazury, natomiast w przypadku konserw rybnych zaniżoną zawartość mięsa ryby.
Większość poddanych kontroli partii przetworów rybnych wykazała jednocześnie nieprawidłowości w zakresie kilku wymagań dotyczących oznakowania. Nieprawidłowości w oznakowaniu dotyczyły głównie nieprawidłowego rozmieszczenia informacji na etykiecie, np. nie umieszczenia w sąsiedztwie nazwy produktu informacji o jego postaci lub zastosowanych procesach technologicznych. Producenci przetworów podawali ponadto niezgodne z prawdą dane w zakresie terminu przydatności do spożycia, nieprawidłową masę netto i masę netto po odsączeniu. Brakowało też w wykazie składników wszystkich surowców wykorzystanych w procesie produkcji (w tym substancji alergennej), co zostało uznane za zafałszowanie przetworów rybnych.