Ustalono, że wielu starszych Amerykanów z nadwagą, zmagających się ze złym stanem psychicznym lub doświadczajacych izolacji społecznej, jest uzleżnionych od żywności przetworzonej. Produkty takie jak słodycze, słone przekąski, napoje gazowane czy fast foody często stają się dla wielu osób tzw. „comfort food", czyli jedzeniem dostarczającym chwilowej ulgi emocjonalnej.
Nadmiar cukru szkodzi - to wiemy, ale problemem nie są tylko kalorie. Nawet umiarkowane ilości dodatkowej fruktozy i sacharozy podwajają własną produkcję tłuszczu w wątrobie, jak wykazali naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu. W dłuższej perspektywie przyczynia się to do rozwoju cukrzycy lub stłuszczenia wątroby.
Osoby stosujące dietę opartą na minimalnie przetworzonej żywności straciły dwukrotnie więcej masy ciała niż osoby na diecie złożonej z ultra-przetworzonej żywności, mimo że obie diety były zbilansowane pod względem wartości odżywczych. Jak się wydaje, ograniczenie stopnia przetworzenia produktów może wspomóc utrzymanie zdrowej wagi na dłuższą metę.
Nieswoiste zapalenia jelit (Inflammatory bowel disease, sIBD), w tym choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego, od dawna uważane były za choroby typowe dla uprzemysłowionego Zachodu, z rosnącą liczbą przypadków w Ameryce Północnej i Europie przez cały XX wiek. Teraz okazuje się jednak, że IBD i pokrewne schorzenia rozprzestrzeniają się obecnie także w krajach rozwijających się w Afryce, Azji i Ameryce Łacińskiej.
Spożywanie diety wysokotłuszczowej zawierającej dużą ilość kwasu oleinowego - rodzaju kwasu tłuszczowego powszechnie występującego w oliwie z oliwek - może w większym stopniu prowadzić do otyłości niż inne typy tłuszczów w diecie.
Choć zapewne nie sięgasz po poranną filiżankę kawy ze względu na jej długofalowe korzyści zdrowotne, wiedz, że jej picie zostało powiązane z niższym ryzykiem śmiertelności. Na Uniwersytecie Tufts odkryto, że związek między spożyciem kawy a ryzykiem zgonu zmienia się w zależności od ilości dodanych do napoju substancji słodzących i tłuszczów nasyconych.
Diety bogate w tłuszcze i cukry mają związek z pogorszeniem funkcji mózgu. Kolejny raz potwierdza się negatywny wpływ diet wysokotłuszczowych i wysokocukrowych na zdolności poznawcze, obok ich negatywnego wpływu na zdrowie fizyczne.
Już jeden posiłek bogaty w tłuszcze nasycone może osłabić naszą zdolność koncentracji.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego School of Medicine rzucili nowe światło na rozwój raka wątroby, szóstego najczęściej diagnozowanego nowotworu i czwartej najczęstszej przyczyny zgonów z powodu raka na świecie. Okazuje się, że zachodzi interakcja między metabolizmem komórkowym a uszkodzeniem DNA, która napędza rozwój stłuszczeniowej choroby wątroby w raka.
Ryzyko raka jelita grubego może się zwiększać przez określone produkty na naszych talerzach. Eksperci odkryli potencjalny związek między tzw. „dietą zachodnią" - zdominowaną przez żywność ultraprzetworzoną i niezdrowe oleje - a przewlekłym stanem zapalnym, który napędza wzrost guza.
Bardzo ważne jest zachowanie masy mięśni szkieletowych przy medycznie wywołanej utracie na wadze, szczególnie przy powszechnym stosowaniu agonistów receptora GLP-1. Te leki, cenione za skuteczność w leczeniu otyłości, wzbudziły obawy dotyczące potencjalnej znacznej utraty masy mięśniowej jako części procesu odchudzania.
Dobrze, jeśli wybierzesz tostowanego bajgla na śniadanie, a twój partner wybierze jajka. W rzeczywistości, jak mówią uczeni z University of Waterloo, ta różnica może pomóc ci schudnąć.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Kiedy jesteśmy zestresowani, wielu z nas sięga po niezdrową żywność. Jednak nowe badania na Uniwersytecie Colorado Boulder sugerują, że ta strategia może przynieść skutek odwrotny do oczekiwanego.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.