Niskie temperatury otoczenia sprzyjają zwiększeniu poziomu witaminy A. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" brązową tkankę, która stymuluje spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła. Taka przemiana zwiększa też zużycie energii i dlatego może pomóc w walce z otyłością.
Placówki publiczne, takie jak szkoły, domy opieki, czy szpitale mogą odgrywać kluczową rolę w zapewnieniu ludziom zdrowej żywności i zapobieganiu nawet 8 milionom zgonów rocznie spowodowanych stosowaniem niezdrowej diety
Włoscy uczeni ostrzegają, że jedzenie ultra-przetworzonej żywności znacząco zwiększa ryzyko niewydolności serca i innych poważnych problemów zdrowotnych.
Wyższy poziom tłuszczu trzewnego (zgromadzonego wokół talii) są związane z niższą ilością witaminy D u osób otyłych.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego ustalili, że triklosan - środek przeciwbakteryjny znajdujący się w wielu mydłach i innych artykułach gospodarstwa domowego - pogłębia stłuszczenie wątroby u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową.
W nowych testach sprawdzono, jak organizm radził sobie, gdy ludzie kontynuowali jedzenie pizzy także po tym, jak czuli się najedzeni. Okazało się, że nasz metabolizm jest zaskakująco dobry w radzeniu sobie z nadmiernym ‘dogadzaniem sobie'.
Tzw. dieta zachodnia, czyli sposób odżywiania się bogaty w tłuszcz i cukier, może prowadzić do zapalnych chorób skóry, takich jak łuszczyca, ostrzegają uczeni z University of California - Davis Health.
Picie mleka o niskiej zawartości tłuszczu - zarówno beztłuszczowego, jak i 1-procentowego, ma związek z wolniejszym starzeniem się.
Dodawaj różnych przypraw do posiłku - to niezawodny sposób nie tylko na sprawienie, że będzie smaczniejszy, ale też może przydać korzyści zdrowotnych.
Zawarte w kawie związki mogą skutecznie działać przeciw otyłości.
Nielakoholowe stłuszczenie wątroby to jeden z najpowszehcniejszych przewlekłych problemów z wątrobą na świecie. Teksańscy uczeni odkryli, że pomocny w jej kontrolowaniu może być związek naturalnie występujący w roślinach.
W badaniach na myszach odkryto, że pewne białka w komórkach tłuszczowych mogą wykrywać światło słoneczne. Okazało się również, że niedostatek naturalnego światła może oddziaływać na zachowanie komórek tłuszczowych i zwiększać ryzyko zespołu metabolicznego.
Wiele osób w miarę starzenia się ma duże problemy z utrzymaniem odpowiedniej wagi. Teraz nowe badania przeprowadzone w Karolinska Institutet ujawniły, dlaczego: zmiany lipidów w tkance tłuszczowej słabną podczas starzenia się, co ułatwia przybieranie na wadze, nawet jeśli nie jemy więcej lub nie ćwiczymy mniej niż wcześniej.
Otyłość i nadwaga to jedne z najpowszechniejszych obecnie dolegliwości, stąd uczeni poszukują sposobów na skuteczniejszą walkę z ich skutkami. Taką nadzieję daje odkryte niedawno białko o wysokiej ekspresji w tkance tłuszczowej.
Utrata masy ciała jest skutecznym sposobem leczenia obturacyjnego bezdechu sennego. Dotychczas jednak nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje. Uczeni z University of Pennsylvania odkryli, że poprawa objawów bezdechu sennego wydaje się być związana z redukcją tłuszczu w określonej części ciała - języku.
Kapsułka z insuliną zamiast zastrzyków – łatwiejszy sposób leczenia dla diabetyków