Osoby stosujące dietę zbliżoną do diety śródziemnomorskiej mają większe szanse na lepsze zdrowie dziąseł, z potencjalnie mniejszym ryzykiem chorób przyzębia i stanów zapalnych.
Bycie konsekwentnie aktywnym fizycznie w dorosłym życiu wiąże się z 30-40 proc. niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny w późniejszym okresie życia, podczas gdy zwiększenie poziomu aktywności z tego poniżej zaleceń zdrowotnych do tego rekomendowanego wiąże się z 20-25 proc. niższym ryzykiem.
Osoby, które jedzą papryczki chili, mogą żyć dłużej i mieć istotnie niższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia lub nowotworów.
Choć siedzący tryb życia może być cechą uwarunkowaną ewolucyjnie, ciągle ważne jest, aby starać się być aktywnym fizycznie - radzą uczeni z Uniwersytetu w Jyväskylä w Finlandii. Jak wykazano, genetyczna predyspozycja do siedzącego trybu życia wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju najczęstszych chorób układu krążenia. Wysoka genetyczna skłonność do siedzącego trybu życia może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych nawet o 20 proc.
Bycie aktywnym fizycznie zaledwie przez jeden do dwóch dni w tygodniu przynosi porównywalne korzyści zdrowotne i wydłuża życie podobnie jak codzienna aktywność fizyczna w mniejszych dawkach - pod warunkiem, że wysiłek jest umiarkowany do intensywnego i łącznie wynosi 150 minut tygodniowo, zgodnie z zaleceniami dotyczącymi aktywności fizycznej.
Produkty bogate we flawonoidy, w tym owoce jagodowe, jabłka, gruszki i wino, wydają się mieć pozytywny wpływ na poziom ciśnienia krwi, a związek ten jest częściowo wyjaśniony przez cechy mikrobiomu jelitowego.
Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia ponad 4,2 miliona ludzi umiera przedwcześnie każdego roku z powodu długotrwałego narażenia na drobne cząstki zanieczyszczenia powietrza na zewnątrz (określane jako PM2,5). Niedawne badanie przeprowadzone przez naukowców z McGill University sugeruje, że roczna liczba zgonów na całym świecie spowodowanych zanieczyszczeniem PM2,5 może być znacznie wyższa niż wcześniej sądzono.
Air fryer, czyli urządzenie, która pozwala na „gotowanie" za pomocą gorącego powietrza, wytwarza niewielką część zanieczyszczeń powietrza w pomieszczeniach w porównaniu z innymi metodami gotowania, w tym ze smażeniem na patelni i w głębokim tłuszczu.
Jak dbać o zdrowie w obliczu wielochorobowości? Dlaczego warto zwracać uwagę na wczesne objawy i jak aplikacje mobilne mogą wspierać pacjentów? Dr nauk medycznych i nauk o zdrowiu Beata Stepanow, prezes Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej, dzieli się swoimi doświadczeniami w pracy z pacjentami i podpowiada, jak radzić sobie z wyzwaniami, jakie przynosi zespół sercowo-nerkowo-metaboliczny.
Umożliwiające aktywność stanowiska pracy z walking pade, rowerem, stepperem i/lub biurkiem do pracy na stojąco to skuteczne strategie na skrócenie czasu spędzanego w pozycji siedzącej i poprawę funkcji poznawczych. Długotrwałe siedzenie w pracy lub w domu zaś zwiększa ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób, którym można zapobiec.
Różne zdrowe wzorce żywieniowe są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią uczeni Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Choć nasza wiedza na temat odżywiania znacznie się poszerzyła w ostatnich czasach, niewiele związanych z nią kwestii wprowadza w zakłopotanie i dzieli ekspertów tak, jak azotany. Przez długi czas związki te traktowano z rezerwą, a poprzednie badania wykazały, że mogą być potencjalnie powiązane z rozwojem raka. Później jednak odkryto, azotany w diecie mają również różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może pomóc zmniejszyć zagrożenie chorobami serca, demencją i cukrzycą.
Korzyści zdrowotne wynikające z eskpozycji na słońce mogą przeważyć nad ryzykiem dla osób mieszkających na obszarach o ograniczonym nasłonecznieniu.
Wyższy średni wynik pomiaru ciśnienia w dorosłym wieku wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia dwóch najczęstszych typów udaru, ostrzegają eksperci z University of Michigan.
Ograniczenie ilości przetworzonego mięsa o około jedną trzecią mogłoby zapobiec ponad 350 tysiącom przypadków cukrzycy w USA w ciągu 10 lat. Co więcej, zmniejszenie ilości przetworzonego mięsa przez dorosłych w USA o 30 procent - co stanowi równowartość około 10 plasterków bekonu tygodniowo - doprowadziłoby również do zmniejszenia o dziesiątki tysięcy przypadków chorób układu krążenia i raka jelita grubego.