Porady - pytania i odpowiedzi

2014-03-24 10:23 autor: barbarossa

20 981 odsłon

Czym nasączyć biszkopt?

Nie chcę alkoholem, zatem zastanawiam się, czy można czymś innym i czy efekt będzie podobny?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-03-24 11:29 autor odpowiedzi: Andrzej52

    Aby nie używać alkoholu proponuję herbatę rumową +2 łyżeczki cukru + 2 łyżeczki soku z cytryny.Efekt będzie podobny a biszkopt będą mogły zjeść dzieci.

    Ocena odpowiedzi 3 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 12:44 autor odpowiedzi: alunia_M87

    bardzo podobny efekt da pączowanie biszkoptu mocną kawą rozpuszczalną - posłodzona lub nie - w zależności upodobań co do ilości cukru. Oczywiście kawa musi być ostudzona i bez mleka :). Inny sposób na wytrawny pącz : woda z sokiem z cutryny (cukier  w zależności od upodobań)Fajnym sposobem jest pączowanie biszkoptu sokiem z owoców z puszki które uzywaliśmu np. do masy

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 14:54 autor odpowiedzi: smiling

    zależności jaka ma być masa rozpuszczam cukier w wodzie dodaję spirytus albo rum tuziemski i tym ponczuję biszkopt- do czekoladowej dodaję rum a do wanilkowej  dodaję spirytus

    Oceń odpowiedź 4 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 15:40 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Do szklanki szklanki posłodzonej(cukier wg.uznania) herbaty dodać kilka kropelek aromatu arakowego.Zapewniam,że efekt podobny do ponczu z alkoholem.

    Oceń odpowiedź 3 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 19:29 autor odpowiedzi: elmar

    Nigdy nie daję alkoholu. Syrop z wody z cukrem i aromat rumowy ( lub arakowy).

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 20:10 autor odpowiedzi: vandi

    będzie smaczne ciasto, gdy wycisniemy limonke, dodamy cukier- według uznania przegotowaną wode i wanilie

    Ocena odpowiedzi 4 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-09 22:03 autor odpowiedzi: smiling

    ważne jest by poncz smakowo odpowiadał dodatkom i tak; jeśli tort owocowy  to poncz o smaku owocowym poncz bezalkoholowy, czyli baza to woda z cukrem i dodatek soku owocowego, jeśli kawowy to poncz na bazie kawy i tak dalej. Czyli
    ja używam lekko rozcieńczonego napoju pomarańczowego, brzoskwiniowego lub soku z cytryny. do ciemnych kremów kawy. może być też herbata. olejek też, ale, żeby nie przesadzić, bo wtedy czuć sztucznością.

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-15 10:38 autor odpowiedzi: smiling

    1 szlanka wody , 3 łyżki cukru (jeśli dla dzieci to dodajemy sok owocowy) oraz alkohol ( whiski, wisniówka  lub likier pomarańczowy )


    Gdy już upieczesz i wystudzisz biszkopt, przygotuj sobie syrop do nasączenia biszkoptu.
    Wlej wodę do garnuszka (około 1 szklanka wody) – dodaj 3 łyżki cukru i… w zależności od tego, czy szykujesz tort dla dzieci (tu proponuję dodać sok owocowy) lub dla dorosłych – alkohol. Pamiętaj, że alkohol najlepiej dodać, gdy już cukier rozpuści się w wodzie i woda się lekko ostudzi Osobiście lubię dodawać whisky, wiśniówkę a nawet cointreau (pomarańczowy likier) – w zależności od tego, jakie owoce daję do środka ciasta. - See more at:

    Oceń odpowiedź 1 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Ciasta

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania