Osoby o większej masie mięśniowej i niższym stosunku tłuszczu trzewnego do mięśni wykazują oznaki młodszego biologicznego wieku mózgu. Tłuszcz trzewny to tłuszcz magazynowany głęboko w jamie brzusznej, wokół kluczowych narządów wewnętrznych.
Utrata masy ciała w wieku średnim może wpływać na mózg inaczej niż w młodym dorosłym życiu.
Dieta bogata w sól wywołuje stan zapalny w mózgu, który podnosi ciśnienie krwi.
Nowe badanie podkreśla wpływ wysokiego skumulowanego BMI na zdrowie mózgu w różnych grupach wiekowych.
Matcha to nowy napój wybierany w modnych kawiarniach na całym świecie; obecnie japońscy producenci mają trudności z nadążeniem za rosnącym popytem na tą sproszkowaną zieloną herbatę.
Odkryto związek między zdrowiem naszych oczu a demencją. Naczynia krwionośne znajdujące się z tyłu oka - odpowiadające za tzw. mikrokrążenie siatkówkowe - mogą wykazywać wczesne oznaki zwiększonego ryzyka rozwoju demencji.
Osoby pijące dużo alkoholu - osiem lub więcej drinków tygodniowo - mają zwiększone ryzyko wystąpienia zmian w mózgu zwanych hialinową arteriolopatią, czyli oznak urazu mózgu powiązanych z problemami z pamięcią i myśleniem.
Schorzenia układu sercowo-naczyniowego, takie jak nadciśnienie tętnicze i cukrzyca, które przyczyniają się do uszkodzenia naczyń krwionośnych w mózgu u młodych osób, nie wiążą się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich uszkodzeń u osób sędziwych - w wieku powyżej 90 lat.
Witamina B6 jest ważna dla metabolizmu mózgu. Niski jej poziom wiąże się z zaburzeniami pamięci i zdolności uczenia się, nastrojem depresyjnym, a nawet depresją. U osób starszych niedobór witaminy B6 ma związek z utratą pamięci i demencją.
Nowe badania podkreśliły silny związek między wyborami żywieniowymi i zdrowiem mózgu.
Niektóre powszechnie stosowane domowe detergenty są zagrożeniem dla zdrowia mózgu. Środki te - od specyfików do mebli po produkty do włosów, mogą być powiązane z chorobami neurologicznymi, takimi jak stwardnienie rozsiane i zaburzenia ze spektrum autyzmu.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis odkryto, że ludzkie mózgi stają się coraz większe. Uczestnicy badania urodzeni w latach 70-tych mieli o 6,6 proc. większą objętość mózgu i prawie 15 proc. większą powierzchnię tego narządu niż osoby urodzone w latach 30-tych dwudziestego wieku.
Znany jest związek niezdrowego jedzenia diety z otyłością, ale okazuje się, że bogata w niezdrowe tłuszcze dieta może też powodować zmiany neurologiczne w mózgu.
Nadmiernie wysoki poziom HDL-C, potocznie zwanego „dobrym cholesterolem", wiąże się z wyższym ryzykiem demencji u osób starszych.
Na Uniwersytetcie w Exeter odkryto, że angażowanie się w muzykę przez całe życie wiąże się z lepszym zdrowiem mózgu w starszym wieku.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu