Czas odkryć niezwykłe nasiona Chia - to produkt, który obfituje w składniki odżywcze zapewniające dobre zdrowie.
Kawa zwykle kojarzy nam się z aromatycznym napojem, który co rano „stawia nas na nogi", a nawet - w świetle wielu ostatnich badań - jest środkiem prozdrowotnym (obniża ryzyko rozmaitych dolegliwości). Okazuje się jednak, że ten najsłynniejszy chyba napój na świecie ma także wiele innych zastosowań.
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Banany kojarzymy powszechnie ze zdrową, smaczną przekąską i słusznie, bo zawierają ważne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, niacynę, miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod, wapń, fosfor, żelazo, sód. To jednak nie wszystko. Owoce te mogą być jeszcze bardziej pożyteczne, np. pomóc przy ukąszeniach owadów, czy pozbyć się drzazgi.
Uczeni z North American Menopause Society (NAMS) ostrzegają, że powszechnie rekomendowane suplementy z wapniem mogą nadmiernie podnieść poziom tego pierwiastka, co zwiększa ryzyko kamieni nerkowych, a także innych problemów zdrowotnych.
Efekty przeciwzapalne warzyw krzyżowych, takich jak kapusta, brokuły i brukselka, przekładają się na obniżenie ryzyka chorób serca.
Każdy wiek ma swoje prawa. Proces starzenia się wiąże się ze nieuniknionymi zmianami i trzeba umieć na nie odpowiedzieć, by zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Niedawno rekomendowaliśmy określone produkty żywnościowe, teraz czas na dietetyczne rady dla mężczyzn.
Przedwiośnie to czas budzenia się z zimowego letargu. Dużo łatwiej jednak zrzucić ciepłe okrycia niż pozbyć się uczucia znużenia i zmęczenia - częstych objawów występujących po kilku miesiącach chłodów oraz niedostatku słońca. Często, aby poczuć się lepiej, wystarczy zmiana diety na lżejszą, bardziej urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną. W walce z wiosennym przesileniem może nas wesprzeć nabiałowy produkt do „zadań specjalnych", czyli jogurt.
Wielbiciele twardych serów podpuszczkowych (zwanych popularnie serami żółtymi) cenią jego smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Sery żółte nadają charakter kanapkom, są dodatkiem do potraw, ale także głównym składnikiem wielu z nich. W wielu krajach stanowią obowiązkowe zakończenie posiłku. Jednak mają swoich przeciwników, którzy rezygnują z tego przysmaku przez często nieprawdziwe stereotypy.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj kolejny już zestaw wskazówek - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
Powszechnie dostępne zimą owoce są niezbywalne dla zachowania dobrego zdrowia. W istocie trudno przecenić ich wartości odżywcze i wpływ na organizm. Przejrzyj listę korzyści, a na pewno chętnie sięgniesz po te produkty.
Nietolerancja laktozy to rodzaj nietolerancji pokarmowej spowodowanej niedostatecznym trawieniem laktozy, dwucukru znajdującego się w określonych pokarmach mlecznych. Zmaganie się z nią nie oznacza jednak, że na zawsze trzeba porzucić ulubione dietetyczne produkty.
Każdego dnia mamy do czynienia z wysokim poziomem różnych substancji - od jedzenia po produkty higieny osobistej. Nasze organizmy usuwają niepotrzebne i szkodliwe w nadmiarze związki przez naturalny układ oczyszczania stanowiący część układu pokarmowego. Jego ważnym elementem jest wątroba, warto więc o nią zadbać, by cały system nie zwolnił lub się nie zablokował.
Nie potrzeba leków, by poprawić sobie nastrój, wystarczy dołączyć do swojego menu naturalne produkty, które pomogą pozbyć się czarnych myśli i przestać pisać „czarne scenariusze".
Tabletki na ból są w powszechnym użyciu. Wielu ludzi chętnie po nie sięga przy różnorodnych dolegliwościach i dzięki tym środkom mogą normalnie funkcjonować. Zdarza się bowiem, że ból wręcz wyłącza z normalnego życia. Warto jednak pamiętać, że tabletki wspomagają w nagłych wypadkach, ale trzeba wybierać odpowiednie leki, by móc liczyć na ich efektywność i zapobiec ewentualnym efektom ubocznym.