Stworzenie odpowiedniego menu jest dobrym pomysłem, niezależnie od tego, czy masz jakiekolwiek problemy z sercem, czy cieszysz się dobrym zdrowiem. Zdrowy styl życia zaczyna się od sposobu odżywiania się, dlaczego więc nie zacząć już dziś i opracować dietę, która wspiera układ sercowo-naczyniowy?
W dniach 24-26 września w Krakowie odbył się III Środkowo-Europejski Kongres Osteoporozy i Osteoartrozy, w którym wzięło udział ok. 700 lekarzy, w tym 120 zza granicy. W ramach tego wydarzenia została zorganizowana konferencja prasowa pt. „OSTEOPOROZA W POLSCE 2009", na której zaprezentowano nową metodę diagnozy choroby oraz najnowszy lek, odbudowujący kości.
Jedzmy ryby. Aby uchronić się od chorób cywilizacyjnych, dietetycy zalecają jadanie w tygodniu 2-3 posiłków z ryb. Dania z ryb to pożywienie pełnowartościowe i lekkostrawne, a więc doskonałe zarówno na wiosenną dietę jak i obfity, świąteczny stół.
Obok sloganu: „Pij mleko - będziesz wielki", z powodzeniem mógłby funkcjonować: „Pij mleko - będziesz długowieczny". Brytyjskie badania dowiodły, że osoby pijące mleko żyją dłużej.
Jedną z coraz częściej spotykanych chorób cywilizacyjnych jest alergia. Uczulonym można być na prawie wszystko: rośliny, zwierzęta, kurz, roztocza, detergenty ... Zanim sięgniemy po środki farmakologiczne, możemy wypróbować mgiełkę solankową.
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
Od greckiego słowa thalassa (morze) utworzono nazwę systemu pielęgnacji i leczenia w oparciu o bogactwo morza - tym właśnie jest thalassoterapia. Kosmetyki zawierające ekstrakty z alg morskich, kolagen, plankton, perły i kawior znajdziemy dziś na półkach osiedlowych drogerii i w ekskluzywnych SPA.
Banany to naturalny medykament na liczne schorzenia. Pomagają zapobiec atakowi serca i zmniejszyć ryzyko zawału.
Żurawiny właściwie nie znamy. Cierpki, kwaskowaty smak jej jagód sprawia, że nie nadają się raczej do spożywania na surowo. Jest to jednak roślina wyjątkowa, odkryta właściwie dopiero na początku XX wieku w Ameryce Północnej. W Polsce, w lasach i na torfowiskach, rosną jej dwie odmiany: żurawina błotna i drobnolistna.
Dieta może pomóc w uniknięciu albo przynajmniej opóźnieniu rozwoju wielu chorób. Odpowiednio skomponowane posiłki mogą ochronić nasze kości przed osteoporozą.
Czy wiesz, że: z liści ananasa jadalnego produkuje się włókna pina, które są równie delikatne, co najszlachetniejszy jedwab? Że nazwa "ananas" pochodzi od indyjskiego słowa "nana", czyli zapach"? Że w XVIII wieku uprawę ananasów w Polsce zapoczątkował Stanisław Poniatowski przez założenie w Warszawie ogrodów Frascati?
Według zaleceń dietetyków dania z ryb powinno się jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Planując wiosenną dietę warto więc pamiętać o umieszczeniu ich w jadłospisie. Lista zdrowotnych zalet dań rybnych jest dość długa, oto ich krótkie przypomnienie – może zachęci do zasmakowania w potrawach tego rodzaju.
Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Chroni przed anemią, jest krwiotwórcza, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy.
Czym jest osławiona czekolada? Większość kobiet odpowie machinalnie – lekarstwem na chandrę. To z pewnością jest jedna z bardziej trafnych definicji tego niezwykłego specyfiku. Przyjrzyjmy się mu jednak uważniej. Prawie 2000 lat temu Majowie nazwali kakao „pokarmem bogów”.
Można go jeść na zimno i na ciepło, jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ale może być także składnikiem sałatek, zapiekanek i farszów. Mimo swojej dość wysokiej ceny jadamy go chętnie sądząc, że jest bardzo zdrowy. A jak jest naprawdę?
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków