Junk food czy fast food, czyli śmieciowe jedzenie, stało się powszechnie dostępne i chociaż nasza wiedza dietetyczna jest coraz szersza, współczesny styl życia sprzyja wyborowi niezdrowych przekąsek i „ciężkich", ale szybko podawanych posiłków. Okazuje się, że efekty takiego jedzenia można złagodzić dzieki piciu soku pomarańczowego.
W starzejących się społeczeństwach jednymi z najczęstszych przyczyn śmierci są choroby sercowo-naczyniowe oraz powikłania cukrzycy. Odkryto, że już tak proste działanie, jak regularna aktywność fizyczna, mogłoby znacznie zmniejszyć wskaźniki zgonów ze wspomnianych powodów.
Warfaryna, lek powszechnie stosowany dla rozrzedzenia krwi, a tym samym osłabienia ryzyka zawału czy udaru, może być pomocny w walce z rakiem.
Uczeni z Uniwersytetu Kentucky ustalili, że arbuz może mieć działanie zapobiegające rozwojowi miażdżycy.
Brytyjscy i włoscy uczeni odkryli, że jedzenie trzech do czterech bananów dziennie pomaga uchronić się przed udarem lub atakiem serca.
Kolejne badania dowodzą, że depresja nie tylko obniża jakość życia, ale wręcz może je skrócić, ostrzegają kanadyjscy uczeni.
Pamietaj, żeby twój jadłospis zawierał produkty o odpowiedniej dawce potasu - dzięki temu możesz uchronić się przed różnorodnymi chorobami, w tym przed chorobami serca.
Jeśli mimo upływu lat, pilnujesz wagi i nie zyskujesz kolejnych kilogramów, masz większe sznase na ochronę przed cukrzycą.
Jak podaje Światowa Federacja Serca, każdego roku na całym świecie z powodu chorob sercowo-naczyniowych umiera około 17,7 miliona ludzi. Oznacza to, że wspomniane choroby odpowiadają za 31 proc. wszystkich zgonów.
Jeśli pracujesz po godzinach, narażasz się na większe ryzyko chorób serca, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie The Lancet.
Niedobór snu to współczesna „plaga". Dużo pracujemy, mamy wiele obowiązków rodzinnych i w efekcie wydłużamy godziny aktywności skracając czas przeznaczony na sen. Takie postępowanie jest jednak bardzo ryzykowne - może skrócić życie.
Białe owoce i warzywa są powszechnie dostępne i uważane za bardzo smaczne. Teraz zaś tym chętniej powinniśmy po nie sięgać, okazuje się bowiem, że mogą uchronić przed udarem.
Od dawna oliwa z oliwek święci triumfy jako najlepszy tłuszcz do celów kulinarnych - najkorzystniej działa na nasz organzm. Teraz do obszernej listy profitów można dopisać ochronę przed cukrzycą typu 2.
Choroba Alzheimera to najczęstsza forma demencji. Jej rozwój prowadzi do utraty pamięci długotrwałej i niezdolności do samodzielnego funkcjonowania. Oto sześć najsilniejszych czynników pojawienia się choroby.
Aktywność fizyczna to naturalny lek i środek zapobiegający wielu chorobom. Teraz ustalono, że nie może chronić przed cukrzycą czy chorobami serca, ponieważ powstrzymuje rozwój stanów zapalnych towarzyszących tym problemom zdrowotnym.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni