Wielu ludzi sięga po różnego rodzaju przekąski z wielu powodów, czasem w wyniku stresu, innym razem przy dużej radości, albo po prostu z nudy... Owszem, można również podjadać zdrowo, ale znacznie częściej wybieramy niezdrowe produkty zamiast świeżych warzyw i owoców. Zobacz, jak ograniczyć nawyk, który może zaprzepaścić wysiłki odchudzania i wpędzić cię w choroby.
Polacy kochają narodową kuchnię – w porze obiadowej na stołach królują ziemniaki z mięsem, najczęściej wieprzowiną. Zdecydowana większość Polaków – 90 procent - je codziennie ciepły posiłek, a 95 procent z nich przygotowuje obiad we własnych czterech kątach – wynika z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przeprowadzonego przez CBOS.
Obniżenie temperatury otoczenia to zdaniem naukowców jedna z metod skutecznej walki z otyłością. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez dr Anouk van der Lans z Uniwersytetu w Maastricht na osobach z indeksem BMI pomiędzy 28 a 35.
Gdy nadchodzi lato, wielu z nas ochoczo przystępuje do planowania wakacji i kompletowania plażowej garderoby. By dobrze czuć się we własnym ciele wykupujemy karnety na siłownie i przechodzimy na diety. Przygotowując nowe menu popełniamy jednak szereg błędów, jak choćby całkowita eliminacja tłuszczów z potraw. Jak zatem rozsądnie skomponować codzienne menu? O przepisie na idealną dietę opowiada specjalista psychodietetyki Kamila Koziara-Głośna.
Godziny spędzone na zajęciach i ćwiczeniach w klubie fitness, restrykcyjna dieta, wiele wyrzeczeń, a tkanka tłuszczowa na brzuchu, ramionach czy udach wciąż spędza sen z powiek? Istnieje coraz więcej profesjonalnych i nowoczesnych metod na to, by pozbyć się tłuszczyku szybko, a co najważniejsze – skutecznie.
Kontrola stężenia lipidów we krwi może stanowić element profilaktyki raka prostaty.
Wystarczy jedno awokado dziennie, by uchronić się przed wysokim poziomem tzw. złego cholesterolu.
Tłuszcze trans występujące w wielu produktach typu fast food i odpowiadają nie tylko za „zatykanie" tętnic. Nowe badania pokazują, że może mieć negatywny wpływ na pamięć.
Otyłość i cukrzyca typu 2 są ze sobą powiązane. Okazuje się, że mogą być skutecznie leczone przy udziale tzw. brązowego tłuszczu.
Coraz więcej z nas boryka się z chorobami dietozależnymi. Ich pojawienie się warunkowane jest najczęściej szybkim tempem życia, jedzeniem w pośpiechu i nieodpowiednim jadłospisem. To co jemy w ogromnym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak zatem zapobiegać chorobom dietozależnymi?
Mózgi ludzi, którzy trenują, wydają się być mniej reaktywne wobec „kuszącej" żywności.
Z okazji Światowego Dnia Otyłości obchodzonego 24 października eksperci programu „Wiem, co wybieram” przypominają, że Polacy w dalszym ciągu niewiele wiedzą na temat zalet płynących ze spożycia tłuszczów omega-3 i omega-6. Nadal spożywamy znacznie więcej „złych” tłuszczów. Jak spożywać mniej nasyconych tłuszczów i zwiększyć spożycie tych przyjaznych dla organizmu?
Miłośników kotów nie trzeba przekonywać do tych zwierząt, a ci, którzy mają do nich dystans, nie zmienią łatwo swych preferencji. Spontaniczna sympatia do określonych zwierzaków jest trudna do wyjaśnienia. Być może to splot określonych cech sprawia, że stajemy się właścicielami tych, a nie innych domowych pupilów? Poznaj niestandardową kocią charakterystykę. Poniżej kilka faktów na temat kotów, o których możesz nie wiedzieć.
Cienie pod oczami, opisywane najczęściej jako "podkrążone oczy", są bardo często cechą genetycznie uwarunkowaną. Są one wynikiem braku poduszeczki tłuszczowej między skórą a kością oczodołu. Kolor siny spowodowany jest prześwitem naczyń usytuowanych na kości. Istnieje wprawdzie wiele sposobów, które doraźnie mogą pomóc rozwiązać ten problem, ale na pewno go nie zlikwidują.
Zjedzenie jednej dużej porcji mięsa ze wszystkimi dodatkami może być lepszym sposobem na uniknięcie przyrostu wagi niż unikanie wypełnienia pokaźnym daniem swojego talerza.