Skórki bananów nie muszą trafiać do śmieci lub na kompost. Zaczęto doceniać je kulinarnie i zdarza się, że zastępują wieprzowinę w kanapkach lub są smażone niczym bekon na śniadanie. Teraz uczeni z ACS Food Science & Technology pokazują, że dodanie mąki ze skórki banana do ciasta sprawia, że takie smakołyki są zdrowsze. Ciasteczka wzbogacone tego rodzaju mąką zostały też uznane za smaczniejsze niż te z samą mąką pszenną.
Codzienne jedzenie mlecznej czekolady może wyglądać na receptą na przyrost masy ciała, jednak nowe badanie z udziałem kobiet po menopauzie pokazało, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano w wąskim przedziale czasu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi .
Ograniczenie o 20 proc. ilości cukru w produktach spożywczych i o 40 proc. w napojach może zapobiec niemal 2,5 milionom zdarzeń sercowo-naczyniowych (takich jak udary, zawały serca, zatrzymanie akcji serca), a także zmniejszyć o pół miliona zgony z przyczyn sercowo-naczyniowych i o 750 tys. przypadki cukrzycy w USA.
Twoja dieta ma wpływ na twoje samopoczucie. Niewłaściwe odżywianie się może nawet sprzyjać objawom depresji.
Okazuje sie, że słodycze kupujemy bezwiednie. Nawet kiedy wcale tego nie planujemy, jakimś trafem w końcu i tak znajdują drogę do naszego koszyka... to z kolei sprawia, że nasza dieta jest mniej odżywcza i sprzyja problemom z wagą.
Uczeni z Loughborough University uważają, że określony sposób etykietowania żywności, który obejmuje informacje o ćwiczeniach potrzebnych na spalenie kalorii z danego produktu, mogłoby pomóc w walce z otyłością.
Jeśli masz przemożną chęć na sięgnięcie po coś słonego lub słodkiego, lub „dręczy" cię apetyt na jakiś konkretny produkt, być może twój organizm daje znać, że czegoś potrzebuje, albo na coś choruje. Sprawdź, co może oznaczać silna ochota na dane jedzenie.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, każdego roku ponad 8 milionów ludzi umiera z powodu używania papierosów. Nowe badania pokazują, co może pomóc w rezygnacji z tego szkodliwego nawyku.
Trudno sobie wyobrazić Święta Wielkanocne bez mazurków, babek i sernika. Nie warto sobie odmawiać słodkości, ale umiar ma tu szczególne znaczenie - pamiętaj, że cukier uzależnia.
Jeśli „dopada" cię nieprzeparta ochota na słodycze, winna może być temu niedostateczna ilość snu. Bezsenność wpływa na nasz smak i odczuwanie głodu.
Jednym z wielu znanych i cenionych przysmaków na Bliskim Wschodzie jest chałwa. To najsłynniejszy na świecie słodki deser, któremu trudno się oprzeć. Smak chałwy zawdzięczmy połączeniu nasion sezamu z delikatnym karmelem. Pierwotne znaczenie słowa chałwa pochodzi z języka arabskiego i greckiego, w których oznacza nic innego, jak cukierek.
Potrzeba odczuwania słodkiego smaku jest naturalna dla człowieka. Nic więc dziwnego, że słodycze tak bardzo nas kuszą i że tak trudno jest nam z nich zrezygnować. Paradoksalnie, im bardziej odmawiamy sobie słodkich pokarmów, tym większy mamy na nie apetyt. Czy jednak konieczna jest rezygnacja ze wszystkiego, co słodkie? Postanowiliśmy zmierzyć się z najpopularniejszymi obiegowymi mitami na temat słodyczy.
Tłusty Czwartek zawsze przypada w ostatni czwartek przed początkiem Wielkiego Postu. Dawniej dzień ten rozpoczynał tzw. Tłusty Tydzień – ostatni tydzień karnawału, kiedy jedzono bardzo dużo i bardzo tłusto.
Praca zazwyczaj wymaga pozostawania wielu godzin poza domem, oznacza więc konieczność jedzenia posiłków poza swoją kuchnią czy jadalnią, a to często równa się dokonywaniu niedietetycznych wyborów. Kiedy sprawdzono ofertę gastronomiczną w środowisku pracy, okazało się, że sprzyja ona nadwadze i otyłości.
Różnią się między sobą kształtem, grubością, miękkością czy dodatkami, zawsze jednak uwodzą aromatycznym, korzennym zapachem przypraw, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Choć pierniki uważane są za polski przysmak, tak naprawdę pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii, a sama tradycja ich wypiekania kultywowana jest w różnych częściach Europy – i nie tylko.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie