Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Każdy od czasu do czasu doświadcza zgagi, ale warto umieć odróżnić standardowe symptomy od objawów poważniejszej dolegliwości.
Czerniak to złośliwy nowotwór skóry. Choroba rozwija się zwykle w obszarze znamion barwnikowych nazywanych potocznie pieprzykami. Wykryty we wczesnej fazie nowotwór może być całkowicie uleczalny, jednakże pacjenci nierzadko szukają pomocy lekarskiej wówczas, gdy zmiany nowotworowe są zaawansowane. Z tego powodu liczba ludzi umierających na czerniaka pozostaje relatywnie wysoka zarówno w Polsce, jak i innych europejskich krajach.Polska należy do krajów o średniej zachorowalności na czerniaka. Rocznie rejestruje się ponad 1500 zachorowań na tę chorobę i ponad 800 zgonów z jego powodu. Szczyt zapadalności przypada na 4-5 dekadę życia.
Istnieją produkty, które, choć są powszechnie dostępne i często umieszczamy je w swoich jadłospisach, nie powinny stanowić głównego punktu codziennego menu. Nie tylko bowiem nie przydają pożądanych składników odżywczych, ale mogą sprzyjać rozwojowi otyłości i innych chorób. Jeśli więc zależy ci, by w przyszłości cieszyć się dobrym zdrowiem, nie przyzwyczajaj się do częstego raczenia się wymienionym niżej jedzeniem.
Nanotechnologia to obecnie jeden z najbardziej obiecujących aspektów walki z nowotworami. Technologia polega na manipulacji materią na poziomie atomowym i molekularnym, by uzyskać określone cele medyczne.
Przedstawicielka aktora, Jodi Gottlieb, dopiero niedawno poinformowała publicznie, że wykryto u niego złośliwy nowotwór, choć nie sprecyzowała, o jaki typ nowotworu chodzi. Dziś powiadomiła media, że Hoffman już zakończył leczenie i czuje się dobrze.
Rak żołądka pozostaje jednym z najczęściej występujących w naszym kraju nowotworów złośliwych. W dalszym ciągu wielu pacjentów nie udaje się wygrać z tą chorobą. Winny tej sytuacji jest nie tylko specyficzny przebieg schorzenia, ale również zbyt późna diagnoza. W związku z tym lekarze akcentują znaczenie profilaktyki i prowadzą badania nad nowymi metodami leczenia nowotworów żołądka, które staną się szansą dla chorych.
Nowe kompleksowe badania włoskie wykazały, że osoby, u których zdiagnozowano raka, są mniej narażone na chorobę Alzheimera i vice-versa.
Codzienna aktywność fizyczna, zdrowe śródziemnomorskie menu, bogate życie społeczne, mała ilość czynników stresogennych, zrównoważona konsumpcja kawy i herbaty, ograniczone stosowanie leków - oto główne czynniki sposobu życia mieszkańców znanej z długowieczności greckiej wyspy Ikaria.
Według indyjskiego odkrycia przedstawionego podczas tegorocznego amerykańskiego kongresu na temat raka w Asco, proste i niedrogie badanie na raka szyjki macicy przy użyciu octu może uratować życie tysięcy kobiet, szczególnie w biedniejszych krajach.
Starsi mężczyźni, u których rozwinęła się depresja, cechują się wyższą przedwczesną śmiertelnością niż kobiety w tym samym wieku.
Znana z amerykańskiej wersji serialu "The Nanny" ("Pomoc domowa") Fran Drescher jest pełna podziwu wobec odwagi Angeliny Jolie.
Kilka prostych zmian w diecie i stylu życia może chronić przed szeregiem chorób i przedłużyć życie, wynika z badań przeprowadzonych przez uczonych z Imperial College w Londynie.
Jeśli chodzi o dietę, osoby chore na cukrzycę powinny przestrzegać pewnych podstawowych zasad.
Krótszy pobyt w szpitalu, lepsze wyniki i wyższa skuteczność leczenia – nie możemy lekceważyć szansy, jaką daje pacjentowi choremu na raka wsparcie żywieniowe. - Bez niego rezultaty terapii nowotworowej zawsze będą gorsze – twierdzi dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, ekspert kampanii „Rak. To się leczy!” prowadzonej przez Fundację Rosa.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu