Czy śmiech może przyspieszyć proces leczenia? Eksperci twierdzą, że tak. Mimo, że brzmi to dziwnie, chorzy - szczególnie ci zmagający się z nowotworem - powinni dbać o to żeby miec powody do śmiechu.
Choroby nowotworowe to coraz powszechniejszy problem, mimo iż o wczesnej diagnostyce i regularnych badaniach mówi się bardzo dużo. Pamiętajmy, że obserwacja swojego organizmu, stała konsultacja medyczna i edukacja promująca wczesną profilaktykę to najpotężniejsze narzędzie walki z rakiem.
W Polsce, pomimo stale malejącej liczby zachorowań na raka szyjki macicy, odnotowuje się jeden z wyższych wskaźników umieralności wśród państw Europy Centralnej. Oznacza to, że wśród Polek rośnie świadomość regularnych badań profilaktycznych. O ich konieczności przypominają organizatorzy kampanii „Dla niej. Możemy więcej” w Tygodniu Profilaktyki Raka Szyjki Macicy.
Nowotwory atakują nie tylko ludzi. Zapada na nie około połowa psów i jedna trzecia kotów w wieku powyżej 10 lat.
Jak wynika z brytyjskich badań, choć ponad połowa osób, które wypełniły kwestionariusz dotyczący zdrowia, doświadczyła potencjalnych objawów raka, jednak tylko 2 procent uczestników rozważało możliwość raka złośliwego.
Rak płuc, gruczołu krokowego i jelita grubego - to najczęściej słyszane wśrod mężczyzn diagnozy nowotworów złośliwych. To druga przyczyna śmierci Polaków, zaraz po chorobach układu krążenia. Tego typu diagnoza to nie wyrok - wczesne wykrycie nowotworów, w większości przypadków, daje gwarancję całkowitego wyleczenia.
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.
To poważny i niedoceniany wciąż problem. Niedożywienie pacjentów onkologicznych to powszechnie występujące zjawisko, którego następstwem są gorsze rokowania i ograniczenie skuteczności leczenia. Z tego względu Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych opracowała specjalną ankietę, która będzie dystrybuowana w gabinetach lekarzy onkologów w całej Polsce. Ma pomóc w eliminacji problemu niedożywienia wśród chorych cierpiących na nowotwory.
Osoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.
Choroba nowotworowa oznacza nie tylko konieczność walki o swoje zdrowie - być może ratunku będzie wymagał związek. W gorszej sytuacji są chorujące kobiety. Mężczyźni znacznie częściej porzucają niedomagające partnerki. Panie o wiele rzadziej odchodzą od chorych mężów.
Kwestia właściwego odżywiania powinna być ważna dla wszystkich – zdrowych i chorych. Jednak w przypadku choroby onkologicznej, zagadnienie to staje się szczególnie istotne. Teoretycznie o żywieniu wiemy dużo, ale kiedy zaistnieje konieczność zastosowania tej wiedzy w praktyce pojawia się mnóstwo znaków zapytania. Czy nadwaga może mieć wpływ na nowotwór? Które produkty są wskazane podczas leczenia onkologicznego? Czy można wówczas stosować diety odchudzające? Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O tym, jaką dietę stosować podczas leczenia onkologicznego mówi dietetyk - Karolina Szymańska-Kopa.
Późno wykrywane nowotwory ginekologiczne, takie jak rak jajnika, szyjki czy trzonu macicy, każdego roku powodują śmierć ok. 6 tysięcy Polek. Śmiertelność związana z rakiem szyjki macicy w Polsce jest aż o 70 proc. wyższa niż przeciętna dla krajów Unii Europejskiej. Wysoka umieralność podsyca strach przed rozpoznaniem raka. Obawa przed diagnozą, skryty przebieg choroby i brak wiedzy o dostępnym leczeniu zbierają ogromne żniwo – alarmują eksperci.
Około 6 tysięcy Polek umiera każdego roku z powodu późno wykrytych nowotworów ginekologicznych. W naszym kraju śmiertelność związana z rakiem szyjki macicy jest aż o 70 procent wyższa niż przeciętna dla krajów UE. Tę wysoką umieralność podsyca jeszcze strach przed rozpoznaniem raka. Nie pomaga z nią walczyć także obawa przed diagnozą, skryty przebieg choroby oraz brak wiedzy na temat dostępnego leczenia.
Łysiejący mężczyzna w średnim wieku cechują się wyższym ryzykiem agresywnego raka prostaty w późniejszym okresie życia, niż panowie o gęstych czuprynach.
Światowej sławy trębacz, Chris Botti postanowił wesprzeć kampanię społeczną „Rak. To się leczy!”. Muzyczna gwiazda zagra tej jesieni w sześciu polskich miastach. Koncerty trębacza będą okazją do przypomnienia ich słuchaczom, że do walki z nowotworem wystarczy kilka prostych kroków.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni