Dieta bogata w owoce i warzywa może być dobrą obroną przed rakiem prostaty, mówią medycy z Case Western Reserve University.
Norwescy badacze sprawdzili, w jaki sposób nadwaga (BMI powyżej 25) i otyłość (BMI powyżej 30) zwiększają ryzyko różnych typów raka.
Praca na świeżym powietrzu przez wiele lat wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi u kobiet po pięćdziesiątce.
Codzienne picie kilku filiżanek kawy może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.
W przypadku seniorów taniec to nie tylko rozrywka, ale też aktywność terapeutyczna. Pracownicy University of Missouri pokazali, że udział w terapii opartej na tańcu może poprawić równowagę i zdolność chodzenia osób starszych. Z kolei lepsza funkcjonalność wśród seniorów może zmniejszyć ryzyko upadku i poważnych obrażeń.
Wyższa aktywność fizyczna to niższe ryzyko raka prostaty, mówią brytyjscy badacze.
Pochodna witaminy A, tj. kwas retinowy znajdujący się w dużych ilościach w słodkich ziemniakach i marchwi, pomaga przywrócić komórki przedrakowe z powrotem do formy normalnych, zdrowych komórek piersi.
Współczynnik raka piersi wśród kobiet na całym świecie rośnie. Nowe badania pokazują, jakie są trendy związane z wiekiem i miejscem zamieszkania.
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny w profilaktyce raka, pozwala też prognozować ryzyko nowotworu.
Preparaty ziołowe mogą stanowić alternatywę dla hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) w leczeniu objawów pomenopauzalnych, czytamy w The Obstetrician and Gynaecologist.
Leczenie raka może przyspieszyć niektóre procesy starzenia się w organizmie. Nowe badanie pokazało, że wskaźniki biologicznego starzenia się zbiegają się z osłabieniem funkcji poznawczych u kobiet, które kilka lat wcześniej przeszły leczenie raka piersi.
Rodziny z kilkorgiem dzieci cechują się niższym ryzykiem raka. Większe rodziny oznaczają niższe zagrożenie nowotworami nie tylko u kobiet, ale także u mężczyzn, mówią uczeni z Uniwersytetu w Zurychu i Adelaide Medical School.
Zmiany masy ciała w różnym wieku odmiennie mogą wpływać na ryzyko nowotworów. Z nowych badań dowiadujemy się, że kobiety, które przybierają na wadze we wczesnej dorosłości, cechują się niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi przed menopauzą.
Kobiety z ciężkim bezdechem sennym częściej chorują na raka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Ten pyszny słodki owoc jest świetnym składnikiem deserów, a także wzbogacającym smak dodatkiem do dań głównych. Ananas jest też bogatym źródłem manganu, a także witaminy C. Ponadto zawiera beta-karoten, witaminy z grupy B, potas, sód, witaminę A, a także dostarcza błonnik. Co więcej, w owocu jest też bromelaina, enzym roślinny o ważnym działaniu prozdrowotnym. Zobacz, jak różnorodnie można wykorzystać ananasy.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu