Celowany trening fizyczny może poprawić jakość życia pacjentów z przerzutowym rakiem piersi i złagodzić uczucie zmęczenia.
Stosowanie ziół chińskich samodzielnie lub w połączeniu z chemioterapią może pomóc chronić szpik kostny i układ odpornościowy pacjentek z rakiem piersi, a także poprawić ogólną jakość życia kobiet.
W Kanadzie rośnie liczba zachorowań na raka piersi u kobiet w wieku poniżej 50 lat. Może to być jednak trend nie tylko lokalny.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Czy interwencja psychologiczna może pomóc kobietom przystosować się do stresu związanego z rakiem piersi? Wydaje się, że krótki, pięciotygodniowy program może mieć korzystny wpływ na pacjentki zmagające się ze stresem związanym z diagnostyką i operacją raka piersi.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Jefferson's Kimmel Cancer Center sugerują, że kurkumina, aktywny składnik indyjskiej przyprawy curry, może pomóc spowolnić wzrost guza u pacjentów z opornym na kastrację rakiem prostaty, poddawanych terapii deprywacji androgenów (androgen deprivation therapy, ADT).
Niezamierzona utrata masy ciała wiąże się ze wzrostem ryzyka diagnozy raka w kolejnym roku.
Odkryto znaczący związek pomiędzy statynami, powszechnie stosowanymi lekami obniżającymi cholesterol, a wskaźnikami przeżycia pacjentek z potrójnie ujemnym rakiem piersi. Ponieważ statyny są tanie, łatwo dostępne i powodują minimalne skutki uboczne, odkrycia mogą mieć istotny wpływ na wyniki leczenia tej agresywnej choroby.
Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.
Poziom hormonów mierzony w badaniach krwi jest ważnym wskaźnikiem tego, czy kobiety po menopauzie, które są najbardziej narażone na ryzyko zachorowania na raka piersi, zyskają korzyści ze stosowania inhibitorów aromatazy, takich jak anastrozol.
Kiedy kobiety zbliżają się do menopauzy, ich cykl menstruacyjny może się wydłużać. Teraz okazuje się, że czas wystąpienia tych zmian może być wskazówką dotyczącą ryzyka rozwoju chorób serca u danej kobiety.
Wiele kobiet, którym udało się wygrać z rakiem piersi, przez lata po leczeniu doświadcza niepokojących problemów poznawczych. Stan zapalny może być tu jednym z winowajców.
Soja i produkty na jej bazie to podstawowe składniki diety wielu dbających o zdrowie ludzi, ale mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych u osób podatnych na to schorzenie.
Przewlekła ekspozycja na drobne cząstki zanieczyszczeń powietrza (PM2,5) i dwutlenek azotu (NO2) może zwiększać ryzyko innych form raka niż nowotwór płuca.
Kobiety, u których zdiagnozowano i leczono raka piersi, cechowały się przyspieszonym starzeniem biologicznym w porównaniu z kobietami wolnymi od tej choroby.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu