Kiedy kobiety zbliżają się do menopauzy, ich cykl menstruacyjny może się wydłużać. Teraz okazuje się, że czas wystąpienia tych zmian może być wskazówką dotyczącą ryzyka rozwoju chorób serca u danej kobiety.
Wiele kobiet, którym udało się wygrać z rakiem piersi, przez lata po leczeniu doświadcza niepokojących problemów poznawczych. Stan zapalny może być tu jednym z winowajców.
Soja i produkty na jej bazie to podstawowe składniki diety wielu dbających o zdrowie ludzi, ale mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych u osób podatnych na to schorzenie.
Przewlekła ekspozycja na drobne cząstki zanieczyszczeń powietrza (PM2,5) i dwutlenek azotu (NO2) może zwiększać ryzyko innych form raka niż nowotwór płuca.
Kobiety, u których zdiagnozowano i leczono raka piersi, cechowały się przyspieszonym starzeniem biologicznym w porównaniu z kobietami wolnymi od tej choroby.
Jedzenie śniadania po godzinie dziewiątej rano zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 59 proc. w porównaniu z porą pierwszego posiłku przypadającą przed godziną ósmą.
Zaledwie cztery i pół minuty codziennej energicznej aktywności, która znacząco przyspiesza oddech, może zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów nawet o 32 procent. Przy czym nie chodzi tu o specjalne ćwiczenia - wystarczą codzienne czynności.
Kobiety, które doświadczają przedwczesnej menopauzy, są znacznie bardziej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych, wynika z australijskich badań.
Medycy uważają, że trzeba jeszcze bardziej rozpowszechnić i wzmocnić zalecenia dotyczące aktywności fizycznej. Więcej ćwiczeń w tygodniu zmniejszy ryzyko pięciu powszechnych chorób.
Wiek biologiczny określono poprzez pomiar metylacji DNA, modyfikacji, która jest częścią normalnego procesu starzenia. Badanie wykazało, że gdy wiek biologiczny kobiety był o 5 lat starszy niż jej wiek chronologiczny miała 15-procentowe zwiększenie ryzyka zachorowania na raka piersi.
Odpowiedni poziom witaminy D może być pomocny zarówno w zapobieganiu nowotworom, jak i poprawić rokowania w przypadku różnych form raka.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Około jedna na sześć kobiet (17 proc.), u których zdiagnozowano raka piersi, udaje się do lekarza z objawami innymi niż guzek, który pozostaje najczęściej zgłaszanym symptomem tego nowotworu.
Naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie wykazali, że mieszanka związków roślinnych stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej może niszczyć komórki rakowe.
Smutek i żal są powszechne i większość z nas doświadczy bólu, jaki przynoszą w którymś momencie naszego życia, szczególnie po śmierci bliskiej osoby. Zwykle jednak z czasem ruszamy naprzód, akceptując stratę.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu