Szacuje się, że w krajach uprzemysłowionych kobiet z przewlekłą niewydolnością żylną jest ok. 60%. Polki również coraz częściej borykają się z dolegliwościami ze strony żył. Na taki stan mają wpływ uwarunkowania genetyczne, związane z płcią, wykonywaną pracą, nadwagą oraz terapie hormonalne.
Tak zwane soft drinks, czyli napoje z zawartością soków, nektarów i syropów owocowych oraz warzywnych, mogą przydać kilku dodatkowych kilogramów.
Można być otyłym, a jednocześnie metabolicznie zdrowym, czyli otyły człowiek może mieć takie samo ryzyko śmierci z powodu raka lub choroby serca jak osoba o normalnej masie ciała. Taki wniosek wysnuto z badań opublikowanych w prestiżowym czasopiśmie European Heart Journal.
Palacze mogą liczyć na mniej godzin snu i gorszą jego jakość niż ci, którzy są wolni od nałogu, sugerują nowe badania.
Starsze kobiety cierpiące na cukrzycę typu 2 są bardziej narażone na zachorowanie na raka piersi, wynika z nowego badania opublikowanego w British Journal of Cancer.
Liczba, jakość, częstotliwość i forma spożywanych posiłków oraz odpowiednie nawyki żywieniowe to proste elementy codziennej profilaktyki nowotworów układu moczowo – płciowego.
Starsze kobiety, które chcą utrzymać odpowiednią wagę - co stanowi pewne wyzwanie dla wielu pań po menopauzie - powinny rozważyć cztery konkretne nawyki żywieniowe, wynika nowych badań.
Kiedy kobiety przechodzą menopauzę, mogą jednocześnie doświadczać wzrostu trudności z wykonywaniem codziennych zajęć - problemów z noszeniem zakupów czy męczeniem się podczas wchodzenia po schodach.
Sięgając po migdały zamiast innych przekąsek można ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii (migdały należą do najmniej kalorycznych orzechów) oraz zmniejszyć ilość złego cholesterolu w organizmie.
Statystyki pokazują, że prawie jeden na czterech Kanadyjczyków jest otyły. Wzrost „śmiertelnego trendu" obserwuje się przez ostatnie 30 lat. Tymczasem utrata na wadze skutecznie zapobiega ponadmiarowym wizytom u lekarza.
Kobiety, które chcą schudnąć, powinny rzetelnie prowadzić dziennik swojej żywieniowy, nie opuszczać posiłków i unikać jedzenia w restauracjach (szczególnie w porze obiadu) wynika z nowego badania Fred Hutchinson Cancer Research Center.
Osoby otyłe i zmagające się z nadwagą są bardziej narażone na rozwój polipów okrężnicy, wynika z przeglądu dotychczasowych badań.
Dokonawszy analizy 1,088 par bliźniąt, naukowcy odkryli związek między snem krótszym niż siedem godzin a podwyższonym BMI oraz oddziaływaniem czynników genetycznych na wagę.
Dziś na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się konferencja inaugurująca największy w Polsce projekt edukacyjny „Zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. Realizatorem projektu jest Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra Aleksandra Szczygła w Warszawie. Przedsięwzięcie finansowane jest w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy, a jego całkowity koszt wyniesie ponad 16 mln zł. Realizacja projektu zakończy się w 2016 roku.
Z badań wynika, że obwód talii jest związany z ryzykiem cukrzycy typu 2 niezależnie od poziomu wskaźnika masy ciała (BMI).
Zakażenie bakterią H. Pylori może mieć związek z rozwojem choroby Parkinsona