Kolejne badanie dowiodło niezwykłych właściwości jabłek. Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie przeprowadzili analizy, z których wynika, że codzienne jedzenie jednego jabłka może zapobiec 8500 zgonów rocznie z powodu ataków serca i udarów mózgu.
Sezon na jabłka w pełni, a owoce te są powszechnie doceniane w Polsce ze względu na wysoką zawartość błonnika, witamin i antyoksydantów. Liczba zastosowań owoców wykracza jednak poza kulinaria - mogą być szeroko wykorzystywane w celu poprawy zdrowia, urody i uprzyjemnienia prowadzenia domu.
To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Są łatwo dostępne i stanowią składnik wielu powszechnie znanych i lubianych w Polsce dań. Wkrótce zaczną się zbiory, więc poniżej kilka ciekawych faktów, które - pomimo kariery jabłek na rodzimej ziemi - nie są powszechnie znane.
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie", głosi popularne powiedzenie. Nie bez racji - te powszechne na polskich stołach owoce są bardzo przydatne w zdrowym menu, mogą zapobiec rozmaitym problemom zdrowotnym, w tym stanom zapalnym jelit.
Jednym z pozytywnych aspektów późnej wiosny jest dłuższa ulga dla alergików. Teraz jednak wielu ludzi znów zmaga się z przykrymi reakcjami alergicznymi. Okazuje się, że określone produkty mogą pomóc w złagodzeniu dokuczliwych objawów.
Jeśli chcesz schudnąć, koniecznie dołącz do swojego jadłospisu wymienione niżej owoce.
Jak wynika z badan przeprowadzonych na Ohio State University, w grupie zdrowych osób w wieku 40-60 lat, która jadła jedno jabłko dziennie przez cztery tygodnie, zanotowano zmniejszenie poziomu LDL (tzw. „złego cholesterolu) aż o 40 procent.
Jabłka są polecane jako szczególny, prozdrowotny element diety. Aby czerpać z mocy tych owoców jednak, trzeba je jeść wraz ze skóra, ponieważ zawiera ona do sześciu razy więcej składników, które mogą zwalczać nadciśnienie w porównaniu do reszty owoców.
Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej.
Nasze upodobanie do owoców i warzyw, które nie mogą być uprawiane lokalnie ma szerokie implikacje. Żywność „podróżuje" po całym globie nim dotrze do konsumenta, a w efekcie nie zawsze można liczyć na świeże, najwyższej jakości produkty. Warto więc docenić możliwość serwowania sobie sezonowych warzyw i owoców - są pełne wartości odżywczych i szybko trafiają na nasze stoły.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na jabłka. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Mają wiele zastosowań w kuchni, a wszystko dzięki cenionym właściwościom smakowym i zapachowym. Są smaczne i cechują się silnym potencjałem prozdrowotnym, dlatego często królują jesienną porą na polskich stołach.
Nowe badanie holenderskich naukowców pokazuje, że spożywanie owoców i warzyw, szczególnie tych o białym miąższu, pomaga zapobiegać udarom mózgu.
Soczyste, pachnące i kipiące od witamin jabłka - smaczne owoce, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Możemy je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury.
Poziom LDL, tzw. złego cholesterolu u starszych kobiet, które codziennie spożywały jabłko, spadł średnio o 23% w przeciągu sześciu miesięcy. Zaś ilość HDL, tzw. dobrego cholesterolu, zwiększyła się u nich o 4% we wspomnianym okresie. Takie wyniki ze swych badań uzyskali uczeni z The Florida State University.
An apple a day keeps the doctor away (jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie), mawiają Brytyjczycy i nie mijają się z prawdą, bowiem jabłka to owoce o silnym potencjale prozdrowotnym.