W twoim codziennym jadłospisie nie powinno brakować błonnika. Regularnie go sobie dostarczaj, a lepiej się poczujesz.
Pacjenci z niewydolnością serca powinni stosować dietę bogatą w błonnik. Jak wynika z badań, zdrowe jelita mogą zmniejszyć ryzyko śmierci lub konieczność przeszczepu serca.
Jabłka to ulubione owoce Polaków. Antonówka, Gala, Lobo czy Rubin to tylko niektóre z odmian, po które chętnie sięgamy. Uwielbiamy jeść je w postaci surowej i cenimy sobie smak soku jabłkowego. Co kryją w sobie te smaczne owoce? Oto 11 powodów, dla których warto jeść jabłka.
W naszej diecie powinno znaleźć się codziennie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Tymczasem niemal 1/3 Polaków uważa, że każdego dnia wystarczy zjeść dwie-trzy porcje. Polscy konsumenci mają jednak swoje preferencje: z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” wynika, że najbardziej lubią pomidory i jabłka.
Po jedzenie sięgamy nie tylko, gdy jesteśmy głodni, ale z wielu różnych powodów, w tym pod wpływem rożnych emocji, zarówno przyjemnych, jak i tych, których chcemy się pozbyć. To z kolei prowadzi do kłopotów z zachowaniem ustalonej diety i może sprawić, że przybierzemy na wadze.
Jabłka mogą przeciwdziałać wypadaniu włosów u pacjentów, którzy muszą przejść chemioterapię, mówią badacze z Università degli Studi di Napoli Federico II.
Zazwyczaj myjemy jabłka pod bieżącą wodą i wycieramy ściereczką. Niektórzy jedzą te owoce tylko po obraniu ze skóry. Istnieje jednak inny, lepszy sposób na ich oczyszczenie.
Dieta ma znaczący wpływ na zdrowie zębów - jeśli chcesz zadbać o jamę ustną, to sprawdź, czy twoje menu jest bogate w takie produkty.
Białe owoce i warzywa są powszechnie dostępne i uważane za bardzo smaczne. Teraz zaś tym chętniej powinniśmy po nie sięgać, okazuje się bowiem, że mogą uchronić przed udarem.
W różny sposób można sobie dostarczać naturalnych składników, ale jeśli chodzi o owoce, lepiej sięgać po nie w naturalnej, a nie przetworzonej postaci.
Problemy z alergią nie dotyczą jedynie zwiększonego poziomu pyłków, ale mogą mieć też związek z tym, co jemy. Wielu ludzi doświadcza zespołu alergii jamy ustnej, czyli reakcji alergicznych na żywność, które szczególnie oddziałują na usta, język i gardło.
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.
Cydr to jabłkowe piwo, a może jednak wino? To drogi trunek, dostępny w kilku wariantach smakowych? Wokół cydru narosło wiele mitów, wynikających przede wszystkim z niewiedzy Polaków na temat tego lekkiego alkoholu. Co więc warto wiedzieć na temat cydru?
Trzeba się dobrze odżywiać, aby móc liczyć na zachowanie funkcji fizycznych w starszym wieku.
Brytyjczycy mawiają: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie" (An apple a day keeps the doctor away). Nie bez podstawy - jabłka zawierają dużo związków, które pomagają zachować dobre zdrowie chroniąc przed rozwojem wielu chorób. Teraz odkryto, że owoce te mogą przedłużyć życie starszych kobiet.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków