To powszechnie znane powiedzenie nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości, mówią uczeni.
Jabłko to owoc o nadzwyczajnych właściwościach leczniczych, zarówno jeśli chodzi o walkę z cholesterolem, jak i innymi chorobami. Teraz odkryto, że dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL.
Jest taka żywność, po którą można sięgać niemal bez ograniczeń, bo jest jednocześnie zdrowe i pozwala na zachowanie odpowiedniej wagi. Kto się odchudza, powinien przejrzeć krótką listę produktów, które pozwalają łatwiej osiągnąć cel. Mają zarówno niewiele kalorii, jak i sprzyjają spalaniu tych nadmiarowych.
Swędzenie oczu, nagła wysypka lub opuchlizna, kaszel oraz katar - te objawy doskonale zna każdy alergik. Jeśli sezonowo się pogłębiają, musisz uważać na dodatkowe, nieoczywiste zagrożenia - wskazuje Huffington Post. Oto pięć z nich.
Amerykańscy badacze wyselekcjonowali jabłka o najwyższej zawartości błonnika, który pomaga walczyć z nadmierną wagą.
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
Chcesz schudnąć, ale nie wiesz, jaka dieta będzie najskuteczniejsza? Wiesz, że niektóre dania są przy odchudzaniu „zabronione", ale zastanawiasz się, czy istnieją specjalnie dozwolone? Zastanawiasz się, jakie produkty wesprą wysiłek odchudzania? Mamy odpowiedź.
Jabłek w Polsce nie brakuje, są wręcz naszym flagowym produktem. Stanowią powszechny element naszej diety, są dodawane do wielu potraw - zarówno dań głównych, jak i deserów - a konfitury z tych owoców wielu uważa za niezbywalne wyposażenie domowych spiżarni. Jabłka mogą być jednak wykorzystywane w różny sposób, nie tylko jako składnik spożywczy. Zobacz, do czego jeszcze mogą służyć.
Kwiecień przynosi cieplejszą aurę, pąki drzew i więcej słońca, ale dla niektórych oznacza jednocześnie katar, kichanie, łzawienie oczu - wiosna to sezon alergii.
Powszechnie dostępne zimą owoce są niezbywalne dla zachowania dobrego zdrowia. W istocie trudno przecenić ich wartości odżywcze i wpływ na organizm. Przejrzyj listę korzyści, a na pewno chętnie sięgniesz po te produkty.
Kolejne badanie dowiodło niezwykłych właściwości jabłek. Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie przeprowadzili analizy, z których wynika, że codzienne jedzenie jednego jabłka może zapobiec 8500 zgonów rocznie z powodu ataków serca i udarów mózgu.
Sezon na jabłka w pełni, a owoce te są powszechnie doceniane w Polsce ze względu na wysoką zawartość błonnika, witamin i antyoksydantów. Liczba zastosowań owoców wykracza jednak poza kulinaria - mogą być szeroko wykorzystywane w celu poprawy zdrowia, urody i uprzyjemnienia prowadzenia domu.
To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Są łatwo dostępne i stanowią składnik wielu powszechnie znanych i lubianych w Polsce dań. Wkrótce zaczną się zbiory, więc poniżej kilka ciekawych faktów, które - pomimo kariery jabłek na rodzimej ziemi - nie są powszechnie znane.
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie", głosi popularne powiedzenie. Nie bez racji - te powszechne na polskich stołach owoce są bardzo przydatne w zdrowym menu, mogą zapobiec rozmaitym problemom zdrowotnym, w tym stanom zapalnym jelit.
Jednym z pozytywnych aspektów późnej wiosny jest dłuższa ulga dla alergików. Teraz jednak wielu ludzi znów zmaga się z przykrymi reakcjami alergicznymi. Okazuje się, że określone produkty mogą pomóc w złagodzeniu dokuczliwych objawów.