Dieta śródziemnomorska bogata w rośliny może pomóc utrzymać zdrowe dziąsła i niski poziom stanu zapalnego. Naukowcy odkryli, że osoby często spożywające czerwone mięso miały gorszy stan dziąseł, natomiast ci, którzy jedli więcej owoców, warzyw i oliwy z oliwek - znacznie lepszy.
Zielona dieta śródziemnomorska może chronić przed starzeniem się mózgu poprzez redukcję markerów białkowych związanych z osłabieniem funkcji poznawczych.
Osoby stosujące dietę zbliżoną do diety śródziemnomorskiej mają większe szanse na lepsze zdrowie dziąseł, z potencjalnie mniejszym ryzykiem chorób przyzębia i stanów zapalnych.
Wegańska dieta o niskiej zawartości tłuszczu nie tylko zmniejszyła kwasotwórczość diety w porównaniu z dietą śródziemnomorską, ale także sprzyjała utracie wagi.
Na Uniwersytecie w Sydney wykazano, że otyłość, wcześniejsze urazy kolan oraz czynniki zawodowe - takie jak praca zmianowa i dźwiganie ciężkich przedmiotów - to główne przyczyny rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego (OA, osteoarthritis).
Lekkie i umiarkowane spożycie wina wiąże się z niższym ryzykiem powikłań sercowo-naczyniowych, mówią eksperci.
Diety bogate w czerwone i przetworzone mięso, przetworzone zboża i słodkie napoje, które są powiązane ze zwiększonym stanem zapalnym w organizmie, mogą zwiększać późniejsze ryzyko chorób serca i udaru mózgu w porównaniu z dietami wypełnionymi produktami przeciwzapalnymi.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Starsze osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej narażone na osłabienie funkcji poznawczych. Teraz lepiej zrozumiano mechanizmy biologiczne związane z wpływem diety na zdrowie poznawcze u seniorów.
Stres nie tylko ma negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko licznych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i choroba Alzheimera, a także wiąże się z wyższymi wskaźnikami przedwczesnej śmierci. Pomóc może tu m. in. odpowiednie odżywianie, np. dieta śródziemnomorska.
Jaką dietę stosować? Ograniczyć mięso na rzecz warzyw i owoców, a może postawić głownie na ryby i owoce morza? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale wiadomo na pewno, że w naszych jadłospisach jest za dużo przetworzonych produktów mięsnych.
Jak pokazało nowe badanie, stosowanie tradycyjnej diety śródziemnomorskiej - bogatej w produkty takie jak owoce morza, owoce i orzechy - może pomóc osłabić ryzyko demencji o niemal jedną czwartą.
Ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską - bogatą w zielone warzywa liściaste i ubogą w mięso - częściej zachowują wyższą sprawność umysłową w starszym życiu.
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Na Uniwersytecie Minnesoty odkryli nowy sposób, w jaki dieta może wpływać na choroby związane ze starzeniem się.