Cebula i czosnek kojarzą się raczej ze wzbogacaniem smaku potraw lub naturalną pomocą przy przeziębieniu, ale mogą również sprzyjać ochronie przed poważną chorobą, jaką jest rak żołądka.
Kaszel to po prostu szybkie wyrzucenie zawartości powietrza w płucach w celu udrożnienia dróg oddechowych. Jeśli się jednak dłużej utrzymuje, jest objawem chorobowy, zwykle oznacza rozwój jakiejś infekcji. Zobacz, co w naturalny sposób pomoże ci pozbyć się kaszlu.
Pocenie się to naturalny i niezbędny element systemu schładzania organizmu człowieka. Uaktywnia się przy wysokiej temperaturze, wysiłku, a także takich bodźcach, jak np. stres. Jakkolwiek efekt pocenia się nikogo nie dziwi podczas uprawiania sportu, w innych sytuacjach jest wstydliwy. Zobacz, co sprzyja temu procesowi, a co go osłabia.
Eksperci podkreślają, że ważne dla zdrowia jest spożycie odżywianie owoców i warzyw, które są najsilniej związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj kolejny już zestaw wskazówek - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
Od poziomu metabolizmu zależy m. in. nasza waga i samopoczucie. Na procesy przemian energetycznych mają wpływ liczne czynniki, m. in. aktywność fizyczna i rodzaj stosowanej diety. Jeśli chodzi o tę ostatnią, poniżej prezentujemy sześć produktów, które pomogą usprawnić metabolizm.
Popularny w rodzimej kuchni czosnek ma wiele prozdrowotnych zalet. Przede wszystkim jest polecany ze względu właściwości wspomagające ochronę przed chorobami i szybsze wyleczenie się z przeziębienia. Okazuje się, że warzywo może być skuteczne w zapobieganiu różnych rodzajów nowotworu.
Każdy sezon cechuje się nieco odmiennymi warzywnymi znakomitościami. Nawet w miesiącach zimowych, które zwykle oferują nieco skromniejsze menu, można znaleźć produkty, które nie tylko stanowią smaczny element posiłków, ale i dostarczają różnych składników umożliwiających czy to spalenie tłuszczu, czy też utrzymanie wysokiej efektywności systemu odpornościowego. Tych pięć warzyw to prawdziwi zimowi celebryci na naszych talerzach.
Czosnek jest naturalnym sojusznikiem w walce z różnymi szkodnikami i stanowi silny naturalny lek na różne dolegliwości. Co prawda jego intensywny zapach bywa dla niektórych trudny do zniesienia, ale korzyści z jego stosowania zarówno w kuchni, jak i szerzej pojętym gospodarstwie domowym są znaczne. Poniżej kilka niezwykłych zastosowań czosnku.
Jedna z najpopularniejszych dolegliwości, przeziębienie to popularna nazwa stanu zapalnego górnych dróg oddechowych. Dotyka ono błony śluzowej gardła, nosa, krtani i najczęściej jest wywoływane przez różnego rodzaju wirusy. Przeziębienia przynajmniej raz w życiu doświadczył niemal każdy, zaś niektóre osoby chorują nawet kilka razy do roku. Jest ono traktowane jak nieprzyjemna dolegliwość, z którą "trzeba żyć, aż przejdzie". Warto jednak pamiętać, że zaniedbane przeziębienie, może prowadzić do groźniejszych chorób i powikłań zdrowotnych.
Gotowanie czosnku może pozbawić go właściwości prozdrowotnych.
Czosnek posiada ponoć wszechstronne magiczne właściwości, ale także herbata może ochronić przed złymi duchami, a ryż ma zapewnić dobrobyt. Niektóre przesądy związane z jedzeniem mają długą tradycję. Oto te najpopularniejsze.
Jeśli chodzi o detoksykację, najpowszechniej stosowane są dwie metody - poszczenie lub jedzenie ściśle określonych produktów. Trzeba być jednak ostrożnym, ponieważ tzw. diety oczyszczające mogą zagrażać zdrowiu. Pewne artykuły jednak są bezpieczne i znane ze swych detoksykacyjnych właściwości. Poniżej kilka z nich.
Powszechnie znane są właściwości czosnku chroniące serce, teraz okazało się, że warzywo to wraz z cebulą i porem może pomóc w zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego.
W regionie Bajina Basta w Serbii znacznie wzrosła sprzedaż czosnku po tym, jak lokalne władze wydały komunikat o tym, że ludziom może zagrażać wampir...
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie