Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Eksperci z World Cancer Research Fund oraz American Insitute for Cancer Research wyszczególnili 7 reguł, które o 34 proc. zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu różnorodnych chorób.
105-latka z Teksasu wyjaśnia z czego z menu nie należy rezygnować, by cieszyć się długim zdrowym życiem. Jej rekomendacja jest dość zaskakująca...
Kilka prostych zmian w diecie i stylu życia może chronić przed szeregiem chorób i przedłużyć życie, wynika z badań przeprowadzonych przez uczonych z Imperial College w Londynie.
Pieczarki są nie tylko smakowitym elementem rozmaitych dań, okazuje się, że mogą pomóc w kontrolowaniu wagi.
Nowe brytyjskie badanie dostarczają kolejnych dowodów na to, że stosowanie tzw. „zachodniej diety" w dłuższej perspektywie nie jest korzystne.
Można by pomyśleć, że wszelkie problemy związane z cholesterolem pochodzącym z mięsa da się osłabić poprzez wybieranie chudszej wersji artykułów mięsnych, jednakże według uczonych odpowiedzialna może być substancja zwana karnityną.
Przy kolejnych zakupach warto zwrócić uwagę na ilość wrzuconych do koszyka kiełbasek i wędlin. Jakkolwiek produkty mięsne często kuszą niewegetarian swoim smakiem i aromatem, ich nadmiar może przyczynić się do zmniejszenia szans na długowieczność.
Być może kiełbaski i bekon wypadły z wielu list zakupów już jakiś czas temu ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i modę na zdrową żywność, teraz naukowcy znaleźli kolejne dowody na to, że lepiej zrezygnować z przetworzonego mięsa.