Jedzenie przetworzonego mięsa, parówek, kiełbasek, boczku, etc., może prowadzić do raka jelita grubego. Co więcej, już sam nadmiar czerwonego mięsa także jest prawdopodobną przyczyną choroby, twierdzą eksperci Światowej Organizacji Zdrowia.
Dobrze zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i właściwej kondycji fizycznej w każdym wieku, a stosować się do tej zasady muszą zarówno ludzie młodzi, jak i seniorzy. Co prawda w przypadku seniorów przy układaniu jadłospisu trzeba zazwyczaj brać pod uwagę takie czynniki, jak choroby układu pokarmowego bądź inne niedogodności związane z wiekiem, ale warto pamiętać o tym, by właściwie odżywiać nie tylko ciało, lecz przede wszystkim umysł.
Pocenie się jest naturalnym procesem, dzięki któremu organizm reguluje swoją temperaturę. Może jednak sprawiać pewne problemy, bowiem wiąże się z dyskomfortem (np. plamami na ubraniach i przykrym zapachem). Zobacz, co pomaga w zmaganiu się z poceniem się.
Nowe badania pokazują, że dieta wegetariańska może pomóc obniżyć ryzyko rak jelita grubego i raka odbytnicy.
Uczeni z Karolinska Insitutet w Sztkoholmie ostrzegają, że menu bogate w przetworzone czerwone mięso sprzyja niewydolności serca.
Pocenie się to naturalny i niezbędny element systemu schładzania organizmu człowieka. Uaktywnia się przy wysokiej temperaturze, wysiłku, a także takich bodźcach, jak np. stres. Jakkolwiek efekt pocenia się nikogo nie dziwi podczas uprawiania sportu, w innych sytuacjach jest wstydliwy. Zobacz, co sprzyja temu procesowi, a co go osłabia.
Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
Czerwone mięso stanowi ważny element zbilansowanej diety, ale często wskazuje się, że jego większe ilości w jadłospisie mogą sprzyjać różnym chorobom. Teraz wykazano, że częste serwowanie sobie steków i innych tego rodzaju przysmaków może mieć wpływ na rozwój raka piersi.
W dojrzałym wieku warto ograniczyć określone produkty, by zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, mówią badacze.
Od dawna wiadomo, że dieta śródziemnomorska pomaga zachować zdrowie. Badania w ujawniają jednak coraz więcej szczegółów na temat korzyści płynących z tego sposobu odżywiania się. Okazuje się, że np. pomaga w ochronie przed chorobami przewlekłymi.
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Eksperci z World Cancer Research Fund oraz American Insitute for Cancer Research wyszczególnili 7 reguł, które o 34 proc. zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu różnorodnych chorób.
105-latka z Teksasu wyjaśnia z czego z menu nie należy rezygnować, by cieszyć się długim zdrowym życiem. Jej rekomendacja jest dość zaskakująca...
Kilka prostych zmian w diecie i stylu życia może chronić przed szeregiem chorób i przedłużyć życie, wynika z badań przeprowadzonych przez uczonych z Imperial College w Londynie.
Pieczarki są nie tylko smakowitym elementem rozmaitych dań, okazuje się, że mogą pomóc w kontrolowaniu wagi.
Jeden drink dziennie grozi chorobami serca. Szczególnie u kobiet