Uczeni z Uniwersytetu w Toronto wskazują, że dieta zgodna z grupą krwi nie ma żadnego naukowego uzasadnienia.
Espresso, Café Latte, Latte Macchiato, Cappuccino, a może zwykła parzona lub rozpuszczalna? Wielu ludzi nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki ulubionej kawy. Jedna oczywiście nie zaszkodzi, ale okazuje się, że coraz chętniej nadużywamy tego napoju. Nie bierzemy pod uwagę szkodliwości nadmiernych ilości kofeiny.
Od niedawna wiadomo było, że światło słoneczne obniża poziom ciśnienia. Teraz brytyjscy uczeni ustalili, dlaczego daje taki efekt.
Za prawie 50 procent zgonów w naszym kraju odpowiedzialne są choroby układu krążenia. Te dane mają wpływ na postrzeganie niektórych schorzeń takich jak: zawał serca, udar mózgu, miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze jako chorób cywilizacyjnych. Coraz więcej wiemy o tych problemach zdrowotnych, przede wszystkim dzięki nowoczesnym rozwiązaniom diagnostycznym, takim jak USB dopplerowskie. Pozwala ono na wykrycie nawet niewielkich problemów z tętnicami i żyłami.
Dieta śródziemnomorska jest powszechnie rekomendowana jako jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania się. Wykazano już m. in., że chroni przed chorobami serca i oddala objawy demencji. To nie wszystko, okazuje się, że może także pomoc zapobiec cukrzycy.
Robisz dobrą minę do złej gry? A może przy irytującej sytuacji reagujesz instynktownie i krzyczysz? Jak wynika z niemieckich badań, ognisty temperament służy zdrowiu. Ludzie, którzy dają upust emocjom, żyją dłużej i cechują się niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych oraz raka.
Jak wynika z badań opublikowanych przez grupę naukowców z Wake Forest Baptist Medical Center w Winston-Salem, między kobietami a mężczyznami istnieją określone różnice w funkcjonowaniu układu krążenia i częstości występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Naukowcy wskazują, że kobiety z historią chorób serca cechują się o 30 procent wyższym ryzykiem zachorowania na demencję.
Medycyna robi postępy i coraz bardziej skomplikowane zabiegi można wykonywać u coraz starszych pacjentów. Przykładem jest sędziwy Chen Zongyu, u którego przeprowadzono operację wszczepienia rozrusznika serca.
Jak wynika z badań uczonych z Duke University w USA, kobiety potrzebują dodatkowego czasu snu.
Powszechnie praktykowany sposób spędzania Bożego Narodzenia wiąże się ze spożywaniem nadmiernej ilości jedzenia i nierzadko raczeniem się alkoholem. To ostatnie zaś, jeśli pije się w nadmiarze, może skutkować zaburzeniami pracy serca.
Chętnie otwieramy portfele, gdy ma nam to pomoc lepiej się poczuć. Nie żałujemy grosza na specyfiki, które mają poprawić stan naszego zdrowia, szczególnie teraz, gdy rynek jest nasycony rozmaitymi suplementami na niemal wszelkie dolegliwości. Okazuje się jednak, że łatwo można „wyrzucić pieniądze w błoto" - oferta farmaceutyczna jest szeroka, ale dużo w niej pułapek. Okazuje się, na przykład, że multiwitaminy nie pomagają w ochronie przed nowotworami lub chorobami układu krążenia.
Wystarczy dołączyć do codziennego menu jedną dodatkową porcję artykułów pełnoziarnistych oraz określone owoce i warzywa, by zmniejszyć ryzyko chorób serca.
W wielu regionach świata, także w Polsce, można kupić pyszne zdrowe owoce także zimą, które są nie tylko wysokiej jakości, ale również w przystępnej cenie. Mamy możliwość czerpania z szerokiej gamy owoców w sezonie zimowym, a większość z nich jest bogata w witaminę C, która pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Oto top 5.
Każdy sezon cechuje się nieco odmiennymi warzywnymi znakomitościami. Nawet w miesiącach zimowych, które zwykle oferują nieco skromniejsze menu, można znaleźć produkty, które nie tylko stanowią smaczny element posiłków, ale i dostarczają różnych składników umożliwiających czy to spalenie tłuszczu, czy też utrzymanie wysokiej efektywności systemu odpornościowego. Tych pięć warzyw to prawdziwi zimowi celebryci na naszych talerzach.